Tur de forță la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”

de Stiri Buzau Media

Tur de forță în chirurgia cardiovasculară pentru asigurarea tratamentului urgențelor medicale diagnosticate COVID 19

Pacient în vârstă de 88 de ani, cu antecedente de Infarct miocardic acut în urmă cu 2 săptămâni, Insuficiență de valvă mitrală gradul IV, cu disfuncție severă de ventricul stâng, fracție de efecție (FE) 20% este adus de urgență, în data de 28 martie, la Unitatea Primire Urgență a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, cu diagnosticul de Anevrism rupt de aortă abdominală infrarenal (AAA), cu diametru de aproximativ 8 cm, instabil hemododinamic și respirator, cu TA = 50 mm Hg, contact cu o persoană diagnosticată cu virusul SARS-CoV-2.

Pacientul reprezenta, conform tuturor protocoalelor de chirurgie cardio-vasculară, o urgenţă maximă, cu necesitatea de intervenţie chirurgicală imediată, fără posibilitatea de aşteptare a rezultatului testului COVID 19.
În acest sens, col. medic (rez.) dr. Vasile Murgu, medic primar ATI a dispus ca pacientul să fie internat în Secţia ATI 2, secţie dedicată asigurării tratamentului de specialitate al pacienţilor critici, diagnosticaţi sau suspecţi COVID 19, încercându-se, pe durata turei din 28 şi, respectiv, 29 martie, stabilizarea parametrilor fizico-chimici şi biologici, astfel încât pacientul să poată suporta stresul intervenţiei chirurgicale.

În dimineața zilei 29 martie, în Blocul chirurgical dedicat tratamentului de specialitate al urgențelor COVID 19, a avut loc intervenția chirurgicală care s-a derulat pe parcursul a 4 ore.

Tehnica chirurgicală pentru care s-a optat a fost cea prin abord transperitoneal (laparotomia), care a constat în efectuarea unei laparotomii mediane xifo-ombilicale, cu devierea în dreapta şi superior a intestinului subţire şi mezoului său şi în stânga şi inferior a colonului sigmoid cu mezoul său. S-a secţionat, longitudinal, peritoneul parietal cu mobilizarea duodenului şi a facilitării accesului la aorta supraanevrismatică. S-a reuşit clamparea infrarenală a aortei cu sistarea afluxului sangvin în anevrism şi controlul hemoragiei. După clamparea aortei s-a realizat mobilizarea arterelor iliace şi a anevrismului (peretele anterior). Clamparea arterelor iliace a fost urmată de deschiderea longitudinală a AAA pe peretele său anterior cu evacuarea sângelui, maselor fibrin-trombotice şi suturarea endoanevrismală a arterelor spinale cu scop hemostatic. Continuitatea aortei s-a restabilit prin protezare.

Refacerea fluxului arterial s-a efectuat prin bypass aorto-biiliac cu proteză bifurcată de Dacron 16/ 8 mm. Cavitatea peritoneală s-a drenat şi s-a efectuat laparorafia în straturi anatomice.

Echipa chirurgicală care a realizat acest tur de forță a fost constituită din col. medic dr. Liviu Stan, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, Şeful Secţiei; lt. col. medic dr. Ştefan Diaconu, medic primar Chirurgie cardiovasculară; medic dr. Elena Dumitru, medic specialist Chirurgie cardiovasculară, medic dr. Gabriel Sandu, medic specialist ATI şi Florentina Moise şi Buru Raluca, asistenţii medicali ai Blocului operator şi, respectiv, ai Secției ATI 2.

Foto – Daniel Iancu

Sursa: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”

Știri despre: ,