Ce lucrări urmează să fie făcute de Primăria Buzău în pasajul de la Gară și în cât timp ar putea fi finalizate

de Stiri Buzau Media

Pasajul subteran de la Gara CFR va fi preluat în folosință de Primăria municipiului Buzău pentru o perioadă de 5 ani de la Compania Națională de Căi Ferate ”CFR S.A.” – Sucursala Regională de Căi Ferate Galați.

Preluarea în regim de comodat a pasajului pietonal subteran se  face cu scopul efectuării unor lucrări de reparații, igienizare și întreținere a acestuia, de interes local, pentru tranzitarea în siguranță a cetățenilor.

Lucrările de reparații în valoare de 626.188,69 lei, cu TVA se vor executa în termen de 6 luni de la semnarea contractului de comodat și vor fi suportate de municipiul Buzău.

Urmare numeroaselor solicitări primite din partea utilizatorilor pasajului subteran pietonal din Stația C.F. Buzău, aflat în patrimoniul privat al C.N.C.F. ”CFR” S.A., fie călători aflați în tranzit sau locuitori ai municipiului Buzău, privind starea de nesiguranță la traversarea acestuia datorită stării avansate de degradare a pereților, gropilor și condițiilor insalubre de circulație , lipsa iluminatului public, etc. ,  conducerea Primăriei Buzău a solicitat proprietarului pasajului luarea măsurilor necesare privind igienizarea acestuia.

În răspunsurile proprietarului s-a invocat lipsa fondurilor atât pentru reparații cât și pentru lucrările de igienizare,  C.N.C.F. ”CFR” S.A. fiind într-o situație financiară care nu permite realizarea acestor lucrări.

Având în vedere utilitatea permanentă a acestui pasaj pentru tranzitarea cetățenilor între cele 2 cartiere ( Poștă și Mihai Viteazul) și restul cartierelor din municipiu, Primăria Buzău a solicitat proprietarului efectuarea demersurilor necesare în vederea încheierii unui contract de preluare a acestuia pentru realizarea unor lucrări de reparații și igienizare.

Lucrările propuse a se efectua sunt:

-refacerea pereților și a casei scărilor,

-refacerea placărilor cu faianță a pereților,

-reparația podelei și a treptelor (șapă, beton, eventual gresie),

-montarea de camere video și conectarea acestora la ”Centrul de Monitorizare” al Primăriei Municipiului Buzău cât și la ”Centrul de monitorizare al Poliției TF Buzău,

-înlocuirea corpurilor de iluminat.

În cei cinci ani de folosință gratuită, Primăria Buzău va suporta cheltuielile cu reparațiile cât și pe cele cu întreținerea și salubrizarea pasajului.

În urma anchetelor și a studiului de trafic din Planul de Mobilitate Urbană, care a stat la baza întocmirii Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Buzău, elaborat pentru perioada 2016-2030, s-a determinat că un procent covârșitor al traficului pietonal între cartiere, se desfașoară prin Pasajul Gării ,în jur de 3.950 de persoane tranzitează acest pasaj, la care se adaugă și persoanele care utilizează gara CFR pentru traficul pe calea ferată.

Zona Gării Buzău este și rămâne unul din nodurile sensibile din punct de vedere al traficului atât rutier cât și pietonal.

Pasajul este situat în centrul de greutate al zonei, de unde rutele se  ramifică către orice obiective municipale, județene și naționale, mai ales că autogara și stația CFR sunt în imediata vecinătate, zona Gării fiind și cel mai important nod al transportului public.

Printre măsurile propuse în PUG și în Planul de Mobilitate Urbană în vederea organizării circulației și a transporturilor (unde este specificat și nivelul de actualitate al acestora), în cadrul acestei direcții de acțiune sunt propuse proiectele focalizate pe crearea/reabilitarea/extinderea infrastructurii de transport, cuprinzând toate aspectele acesteia: infrastructură stradală, crearea de soluții alternative de transport, sisteme park&ride, integrate într-un sistem unitar, care să asigure intermobilitatea mobilității durabile a municipiului Buzău.