Bătaie pe posturile de educator și învățător din județul Buzău

de Stiri Buzau Media

Este luptă acerbă, în acest an, pentru posturile de educator și învățător, scoase la concurs la examenul de titularizare din județul Buzău! Este vorba despre 296 de persoane înscrise, care vor concura pentru unul din cele 13 posturi vacante titularizabile. Asta înseamnă nu mai puțin de 22 de candidați pe un loc.

Pe de altă parte, în județul Buzău este nevoie de 840 de profesori care să predea elevilor din tot județul, fie că este vorba despre porturi vacante titularizabile, fie fracțiuni de post. Chiar dacă toți candidații la examenul de titularizare ar obține note de trecere, tot ar mai rămâne neocupate aproape 250 de posturi sau fracțiuni de posturi.

În acest an, în județul Buzău sunt disponibile, 81 de catedre definitive, adică posturi pe care candidează profesorii care vor să încheie un contract pe perioadă nedeterminată în sistemul de învăţământ. Pe lângă acestea, au fost scoase la concurs şi posturi disponibile pentru o perioadă determinată. În judeţ sunt disponibile 159 astfel de catedre. De asemenea, la Buzău, sunt, în total, 592 de posturi vacante rezervate incomplete.

Titularizarea reprezintă angajarea unui cadru didactic într-o şcoală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza, dascălii trebuie să obţină minimum nota 7, atât la examenul scris, cât şi la inspecţia la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor, deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5, atât la proba scrisă, cât şi la inspecţie.

Odată cu prelungirea stării de alertă, începând cu 13 mai, pentru 30 de zile se suspendă şi inspecţiile speciale la clasă şi a probelor practice pentru candidaţii la concursul naţional.