Buzoianul Strugurel Matei, singurul român trimis în penitenciar pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost eliberat

Singurul român condamnat, până acum, la închisoare cu executare, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, buzoianul Strugurel Matei, a fost eliberat din penitenciar. Bărbatul a apucat să stea două luni după gratii, din pedeapsa de 1 an de închisoare pe care a primit-o.

Condamnarea a venit în urma faptului că în aprilie 2020, el a fugit din spital, fără a mai aștepta rezultatul unui test Covid. Ulterior, s-a dovedit că buzoianul nu era infectat cu virusul SARS-CoV-2, ci suferea de TBC. Chiar și așa, Strugurel Matei a fost trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar în decembrie 2020, Judecătoria Buzău l-a condamnat, în primă instanță, la 1 an de închisoare cu executare. Bărbatul nu a fost prezent la niciun termen de judecată.

Impresionați de povestea lui, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au desemnat un avocat care să îl reprezinte pro bono. În 29 iulie 2021, Curtea de Apel Ploiești a respins, însă, apelul formulat de avocat, pe motiv că bărbatul nu și-a dat acordul să fie reprezentat în instanță. Astfel, Curtea de Apel Ploiești a păstrat condamnarea primită de la Judecătoria Buzău, 1 an de închisoare cu executare, iar buzoianul a fost săltat de polițiști de pe un câmp și dus la penitenciar.

Timp de două luni, avocatul din oficiu a încercat să îl scoată din închisoare pe bărbat, și a reușit asta la două luni de la încarcerare. Pe data de 7 octombrie 2021, Judecătoria Buzău a constatat că citarea bărbatului a fost efectuată în mod ilegal și a dispus desființarea sentinței de condamnare și redeschiderea procesului penal.

Condamnarea lui Strugurel Matei la un an de închisoare cu executare a stârnit numeroase polemici, în condițiile în care buzoianul este cunoscut drept o persoană cu boli psihice. El a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională  de la Râmnicu Sărat instituţie aflată în prezent în subordinea D.G.A.S.P.C. Buzău în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate. Tânărul a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani.

Acum Strugurel Matei are 36 de ani și locuiește în comuna Grebănu.

 

condamnatcovid-19eliberat