Comunicat de presă Ziua veteranilor din teatrele de operații În garnizoana buzău

de Stiri Buzau Media

Instituția Prefectului – Județul Buzău, în colaborare cu Garnizoana Buzău, au desfășurat activități dedicate, Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, miercuri, 11 noiembrie, la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău și la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din comuna Smeeni, din județul Buzău.

Ținând cont de restricțiile impuse de contextul epidemiologic actual, activitățile  s-au desfășurat în format restrâns, fără participarea publicului și au constat în depuneri de coroane atât la mormintele eroilor căzuți în teatrele de operații cât și la monumentul dedicat acestora din localitatea Smeeni.

De asemenea, la ora 11.00, au fost trase clopotele în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare.

După momentul de reculegere și oficierea serviciului religios la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din comuna Smeeni, comandantul garnizoanei Buzău, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob a dat citire mesajului ministrului apărării naționale cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

Ceremonia s-a încheiat cu intonarea de către Muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” a Imnului Eroilor și depunerea de coroane de flori.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.