Constantin Toma – mesaj la 105 ani de la înființarea în 1916 a Armatei a -2-a

de Stiri Buzau Media

Constantin Toma:

,, Dragi buzoieni,

Luna august este luna în care se sărbătoresc 105 ani de la înființarea în 1916 a Armatei a -2-a, a cărei continuatoare este Divizia 2 Infanterie ,,Getica”, cu sediul la Buzău, care acoperă jumătate din teritoriul României.

Am fost ieri prezent la Siriu, în Cimitirul Eroilor, acolo unde își duc somnul de veci, eroii ce au căzut pentru patrie în apărarea Văii Buzăului, în Primul Război Mondial.

Domnul General Dragoș – Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”, a organizat ireproșabil împreună cu domnul primar al Siriului, Constantin Dragoș Voicu, un ceremonial militar și religios de comemorare dar și de educare a copiilor din Siriu, prezenți aici, în spiritul cultului eroilor, care înseamnă iubirea de patrie și iubire pentru valorile naționale.

Ceremonia religioasă a fost ținută chiar de Înaltpreafinția Sa Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care la sfârșit a ținut un discurs emoționant despre iubirea de patrie și de Dumnezeu.

Au participat din partea Parlamentului României, domnul Deputat Romeo Lungu, domnul Prefect Silviu Iordache, domnul Președinte al Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, domnul general Ovidiu Bălan, comandantul Bazei Aeriene de la Boboc, primari ai U.A.T.-urilor de pe Valea Buzăului, precum și mulți alți invitați militari și civili, alături de copii și locuitori ai comunei Siriu.

În cuvântul meu, am remarcat că Valea Buzăului este străjuită la cele două capete, Siriu și Buzău, de două cimitire ale eroilor, amândouă fiind realizate la inițiativa generalului Traian Epure, care a fost unul din apărătorii Văii Buzăului.

Drept cinstire, Primăria Municipiului Buzău a acordat denumirea unei străzi acestui brav general al Armatei de la Buzău.

Jertfa eroilor noștri, trebuie să ne inspire în fiecare zi, pentru a ne iubi mai mult patria, biserica noastră strămoșească și toate valorile românești, chezășie a întăririi identității noastre de români.

Comunitatea buzoiană este mândră că Divizia 2 Infanterie ,,Getica” își are sediul la Buzău și urează bravilor ei ostași, La mulți ani și multă sănătate alături de cei dragi!,,