Cu cât vor crește alocațiile pentru copii în 2022. Varianta de OUG discutată de Guvern

de Stiri Buzau Media

Creșterea alocațiilor pentru copii care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 iulie, potrivit calendarului agreat de Guvernul Orban anul trecut, va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022. Mai exact, alocațiile ar crește de la 214 lei în prezent la 242 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap, potrivit unui proiect de OUG consultat de HotNews.ro. Acesta mai prevede și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023. Însă, proiectul de act normativ contrazice un amendament aprobat marți în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care prevede majorarea doar cu rata inflației de la 1 ianuarie anul viitor.

Acest amendament a fost aprobat în ciuda faptului că reprezentanții puterii, inclusiv președintele Camerei Deputaților, au anunțat încă din luna mai, în mai multe rânduri, că va fi mutată majorarea de la 1 iulie 2021 la 1 ianuarie 2022, nu că renunță la această creștere.
Practic, pe de o parte, în plenul Camerei Deputaților va fi promovată o lege care vizează o majorare de la 1 ianuarie doar cu rata inflației, iar pe de altă parte, Guvernul discută un proiect de OUG care prevede amânarea creșterii de la 1 iulie la 1 ianuarie.

 

De altfel, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus, marți, că indiferent de amendamentele din Parlament, alocațiile vor fi majorate la 1 ianuarie.

„Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii”, a afirmat luni Ludovic Orban.

Însă, în cele din urmă, conform proiectului de OUG, indexarea cu rata inflației va fi făcută din ianurie 2023, nu ianuarie 2022.

Acesta a mai precizat atunci că se va găsi soluţia legislativă astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească alocaţiile cu 20%. „Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL. Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, cincimea respectivă”, a mai spus șeful Camerei Deputaților.

Guvernul a discutat în ședința de miercuri, 16 iunie, în primă lectură, un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pentru modificarea art. 3 din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, care prevede majorarea alocațiilor de stat pentru copii abia de la 1 ianuarie 2022 și la nivelul la care ar fi trebuit să fie la 1 iulie anul acesta, conform Ordonanței de urgență 123/2020 adoptate în vara anului trecut de Guvernul Orban, când Florin Cîțu era ministru de Finanțe.

Știri despre: , ,