Cum a impus torţionarul Vişinescu la Râmnicu Sărat un regim de teroare mai dur decât în lagărele URSS!

de Stiri Buzau Media
Cum a impus torţionarul Vişinescu la Râmnicu Sărat un regim de teroare mai dur decât în lagărele URSS!

Cum a impus torţionarul Vişinescu la Râmnicu Sărat un regim de teroare mai dur decât în lagărele URSS!Alexandru Vişinescu, comandantul lagărului de la Râmnicu Sărat, a contribuit personal la instituirea unui regim de arest mai brutal chiar şi decât cel din URSS, el fiind „artizanul şi executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deţinuţilor”, arată judecătoarea care l-a condamnat pe Vişinescu, în primă instanţă, la 20 de ani de închisoare. În motivarea sentinţei, magistratul a arătat că Vişinescu nu a demonstrat niciun pic de empatie cu victimele sale, nici măcar acum, la peste 50 de ani distanţă, în sala de judecată. Pedeapsa de 20 de ani de închisoare în cazul lui Alexandru Vişinescu, în vârstă de 90 de ani, este iluzorie, dar suficientă şi necesară pentru justa sancţionare a acestuia, mai arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de condamnare a fostului şef al penitenciarului Râmnicu Sărat.

Judecătoarea Carmen Veronica Găină precizează în motivarea deciziei de condamnare a lui Alexandru Vişinescu că:

Instanţa a stabilit că faptele ce fac obiectul trimiterii în judecată a inculpatului există, fiind probate mai presus de orice îndoială rezonabilă, au fost săvârşite de acesta, iar, raportat la legea penală identificată a-i fi mai favorabilă, conform articolului 5 din Codul penal, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de tratamente neomenoase, în formă continuată.

În documentul citat se arată că instanţa a decis să-l condamne pe fostul comandat al Penitenciarului Râmnicu Sărat la 20 de ani de închisoare, având în vedere şi vârsta inculpatului, care pe 27 septembrie 2015, va împlini 90 de ani.

Potrivit motivării, executarea efectivă a unei pedepse cu închisoarea „pe o durată mai mare decât cea a pedepsei alese de Curte, este iluzorie, în raport cu vârsta inculpatului, fiind aproape imposibil de anticipat, în mod realist, o astfel de situaţie”.

În consecinţă, urmărind să aplice o pedeapsă cu perspective rezonabile de executare, prin luarea în calcul şi a posibilităţii de liberare condiţionată, Curtea apreciază că pedeapsa de 20 de ani închisoare este proporţională cu gravitatea infracţiunii săvârşite de inculpat şi necesară pentru justa sancţionare a acestuia – se mai arată în documentul citat.

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, pe 24 iulie, la 20 de ani de închisoare pentru felul în care i-a tratat pe deţinuţi în perioada comunistă.

Totodată, Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns