De la declararea stării de urgență, 26 de buzoieni s-au ales cu dosare penale pentru infracțiuni „de sezon”

În perioada de instituire a stării de urgență, efectivele din cadrul Inspectoratului de Poliție Jude­țean Buzău au acțio­nat constant pentru prevenirea/ reducerea cazurilor de infectare cu noua formă de coronavirus SARS-COV-2.

În această perioadă, au fost desfășurate misiuni pentru menținerea ordinii publice la unitățile spitalicești, depistarea și reținerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, sprijinirea autorităților competente prin identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, verificarea respectării de către persoanele fizice, dar și de către societăților ­co­merciale a interdicțiilor impuse prin ordonanțele ­mi­litare.

În cadrul activităților curente și cu ocazia acțiunilor desfășurate în luna care s-a scurs de la declararea stării de urgență au fost întocmite 26 de dosare penale privind infracțiuni „de sezon”.

Astfel, în șapte situații în care buzoienii nu au respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase (persoane care au părăsit locația de carantină insituționalizată, nu au declarat toate persoanele alături de care se vor izola la revenirea în țară din zonele afectate de pandemie sau alte situații), polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Codul Penal. Cinci persoane care au îndemnat în spațiul public la nerespectarea prevederilor legale în vigoare care reglementează măsurile luate pe timpul stării de urgență pentru combaterea răspândirii coronavirusului, s-au ales cu dosare penale pentru „instigare ­pu­blică”, în conformitate cu art.368 din Codul Penal. 14 dosare penale au fost întocmite pentru „fals în înscrisuri private” și „uz de fals”, ca urmare a neconcordanțelor constatate în urma verificărilor documentelor justificative privind deplasarea, așa cum este stipulat în ordonan­țelor militare.

coronavirusdosar penalpolitie