Florin Cîţu: Rolul amenzilor date în timpul stării de urgenţă nu a fost de „a aduce bani la buget”

de Stiri Buzau Media

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că rolul amenzilor aplicate celor care nu au respectat ordonanţele militare nu a fost acela de a aduce bani la buget. Aceste sume nu au fost prinse în buget şi oricum nu au fost plătite foarte multe dintre ele, a precizat ministrul, într-o intervenţie la B1 TV, conform Agerpres.

Întrebat dacă a existat vreun calcul legat de banii care s-ar fi încasat din amenzi, ministrul a răspuns: „Nu, niciun calcul”.

„Rolul acestor amenzi nu a fost acela de a aduce bani la buget. Niciodată. Rolul acelor amenzi a fost acela de a-i face pe oameni să respecte legea, să respecte starea de urgenţă. Mulţi oameni nu vor să accepte şi chiar cu preţul sănătăţii lor să respecte legislaţia în vigoare”, a spus ministrul.

În opinia lui Florin Cîţu, amenzile au fost „un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoşi şi să nu răspândească virusul în societate”.

„Acesta a fost rolul acestor amenzi. Nu aveau niciun alt rol. Nu erau bani pe care să îi luăm în considerare la buget. Şi, oricum, să ştiţi că nu au fost plătite foarte multe dintre ele”, a adăugat Cîţu.

Potrivit acestuia, sumele aferente acestor amenzi aplicate nu au fost prinse în buget.

Curtea Constituţională a stabilit că amenzile pentru încălcarea ordonanţelor militare, acordate în perioada stării de urgenţă, sunt neconstituţionale.

De la decretarea stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Știri despre: ,