Guvernul pregătește o schemă de ajutor pentru companiile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de euro

de Stiri Buzau Media

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat joi, în debutul şedinţei de Guvern, că va fi prezentată, în primă lectură, ordonanţa de urgenţă care vizează un sistem de garantare în cazul companiilor mari, având prevăzut un plafon maxim de opt miliarde de lei, potrivit Agerpres.

„Astăzi vom prezenta în primă citire schema, în şedinţă de Guvern, şi la şedinţa următoare va trebui să o şi aprobăm. Voi prezenta detaliile principale astăzi. (…) Ce am discutat: un plafon maxim de opt miliarde de lei, în această schemă. Se vor califica companii care au cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro şi sistemul va fi de garantare până la 80% din credite, tot pe perioadă de şase ani, dar cu subvenţia dobânzii nu mai mult de 50%. A fost notificată Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei, şi detaliile schemei le vom negocia, le vom face exact cu Comisia Europeană, aşa cum am făcut şi la IMM Invest”, a precizat Cîţu.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că este vorba despre „un produs aşteptat”, în cadrul căruia creditele pentru capital de lucru şi cele pentru investiţi se vor acorda în baza aceluiaşi mecanism ca la IMM Invest.

Pe 4 mai, Orban informa că Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest.

„După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea”, declara prim-ministrul Orban.