Iohannis a decorat mesteri populari, la Cotroceni. Printre ei, și 3 buzoieni

de Stiri Buzau Media

Iohannis a decorat mesteri populari, la Cotroceni. Printre ei, și 3 buzoieniPresedintele Klaus Iohannis a decorat luni, la Palatul Cotroceni, mai multi mesteri populari, ocazie cu care a primit un clop, mai multe traistute populare, un cap de cerb de colindat si un stergar.

Seful statului a decorat 26 de mesteri populari, printre care se numara interpreti populari, creatori de masti populare, cojocari, dansatori populari.

Presedintele Iohannis i-a asigurat pe mesterii populari ca ii sustine in valorizarea artei si mestesugurilor traditionale.

Acest moment este expresia unui sincer interes si a unui angajament institutional pentru a sustine protejarea, transmiterea catre noile generatii si punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial. Sunt bucuros si, ca presedinte al Romaniei, mandru ca tara noastra mai are inca rezerve de traditii si mestesuguri culturale. Olaritul de Hurezi, Doina si Calusul, colindul si, in curand, sper, alte traditii populare sunt contributia spatiului nostru de cultura si civilizatie la tezaurul universal – a spus seful statului.

El le-a transmis mesterilor populari ca sunt tezaure vii si tezaure ale umanitatii.

„Aveti si avem impreuna marea responsabilitate sa lasam generatiilor care ne vor urma mostenirea pe care ati primit-o de la inaintasi, intr-o Romanie mai demna si puternica, intr-o lume a pacii si dezvoltarii umane durabile”, a mai declarat Iohannis.

La finalul ceremoniei, seful statului a facut o fotografie impreuna cu mesterii populari decorati de la care a primit un clop, mai multe traistute populare, un cap de cerb de colindat si un stergar. Presedintele a purtat cateva minute cadourile primite de la mesterii populari.

Presedintele Iohannis a semnat saptamana trecuta decretul privind acordarea medaliei „Meritul Cultural” clasa a III-a, categoria E – „Patrimoniul cultural national” pentru 37 de mesteri populari „in semn de apreciere pentru daruirea si talentul puse in slujba pastrarii si promovarii artei si mestesugurilor traditionale, impunandu-se in randul personalitatilor spiritualitatii romanesti de drept ‘Tezaure Umane Vii'”.

Printre cei premiați de președintele IOhannis s-au aflat și trei buzoieni: Adela Petre, Amelia Papazissu si Mircea Micu. Cel din urmă a lipsit de la întâlnirea de la Cotroceni, urmând  a-și ridica premiul dat de șeful statului

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns