Ludovic Orban: Grădinițele și școlile se închid pentru 30 de zile. În clasele I-IV e un pic mai complicat, dar se vor face “niște recapitulative” când se va reveni în clase

de Stiri Buzau Media

Toate grădinițele și școlile din România vor fi închise de luni, indiferent de incidența cazurilor de coronavirus din localitate, a anunțat premierul Ludovic Orban. “Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a susținut șeful Executivului, la Digi 24.

 

“E adevărat că în clasele I-IV e un pic mai complicat, dar avem ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada orelor online și, când se va reveni în clase, se vor face niște recapitulative“, a afirmat Ludovic Orban, prezent la emisiunea TV în timp ce ședința de Guvern este în desfășurare la Palatul Victoria, condusă de vicepremierul Raluca Turcan. Premierul a spus în cadrul emisiunii că se va întoarce la ședință.

“Și grădinițele [vor fi închise – N.Red.]. Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a susținut șeful executivului.

Oficialul a anunțat că “recomandarea epidemiologilor este ca un set de măsuri să fie aplicabile 14 zile cu 14 zile, deci 30 de zile. Ele vor fi 30 de zile aplicabile. Dar urmărim eficacitatea lor, măsura în care reușesc să oprească numărul de infectări și sper să nu mai fie nevoie de alte măsuri”.

 

“Măsura închiderii școlilor este luată din 2 motive: un motiv este legat de siguranța copiilor, al doilea este legat de faptul că foarte mulți copii, în special adolescenți, chiar și dacă contractează virusul, sunt asimptomatici și ei devin purtători ai virusului și îl transmit fie către alți colegi, care pot să îl transmită către părinți și bunici și să asigure răspândirea virsului”, a susținut șeful executivului.

După ședința de guvern prezidată de Klaus Iohannis, care a anunțat în debutul acesteia că toate școlile trebuie închise, premierul Orban a afirmat că “sunt măsuri care sunt luate ținând cont de situația efectivă în care ne găsim și pe baza unor evaluări făcute de specialiști privind incidența cazurilor, unde sunt activitățile cu cele mai mari îmbolnăviri”.

“Dintre țările UE, România e pe locul 17 ca nivel de infectare. (…) Chiar dacă România nu este printre țările cel mai afectate, suntem efectiv obligați să luăm aceste măsuri pentru că altfel riscăm să crească foarte mult numărul infectărilor”, a continuat Orban.