Nelu Tătaru, despre scenariile pentru redeschiderea școlilor

de Stiri Buzau Media

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că cele trei scenarii despre care s-a vorbit miercuri la Cotroceni pentru evaluarea redeschiderii școlilor vor fi aplicate în funcție de situația care se va înregistra în preajma datei de 14 septembrie.

„Noi suntem în scenariul 1 pe care îl avem, deci nu suntem în scenariul 3, dar noi trebuie să fim pregătiți, iar evaluarea pe care o vedem la începutul școlii se va face în apropiere, în a doua jumătate. Noi discutam ieri la Cotroceni tocmai de momentul „ieri”, să spunem, în care avem 2.826 de localități care erau sub 1, aveam 309 localități care erau între 1 și 3 și aveam doar 51 de localități care erau peste 3. Dar era stadiul de ieri. În funcție de evoluție, vom adapta. Noi am lăsat și libertatea locală, la nivelul DSP-ului local, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean local, a Comitetului Județean pentru Coordonarea intervenției pentru a aplica unul dintre cele trei scenarii la fiecare unitate școlară”, a declarat joi ministrul Nelu Tătaru.

Administrația Prezidențială a transmis joi seară, printr-un comunicat, că președintele Klaus Iohannis a vorbit în conferința de presă de miercuri despre criteriile celor trei scenarii în baza unor informații greșite, transmise incorect de Ministerul Sănătății. Este vorba despre o eroare la formula de calcul ce stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar, începând cu data de 14 septembrie.

Astfel, informația corectă este următoarea: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala”. În conferința de presă de miercuri, președintele a făcut referire la „media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile”, informație ce a fost corectată joi prin comunicatul Administrației Prezidențiale.

Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Aceste scenarii nu vor fi valabile tot anul școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.

Știri despre: , ,