Nu vă lăsaţi pradă înşelăciunilor în mediul online!

de Stiri Buzau Media

 

În ziua de 21 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat şi desfăşurat o activitate cu scopul reducerii riscului infracţional şi victimal în rândul cetăţenilor municipiului Buzău.

Polițiștii, împreună cu jandarmi, au distribuit materiale preventive și au purtat discuții cu cetăţenii aflaţi în zonele comerciale.

Astfel, au fost emise recomandări preventive pentru creşterea capacităţii de recunoaştere a modurilor de operare în cazul infracţiunilor de înșelăciune, în special a celor săvârșite în mediul on-line, prin intermediul instrumentelor electronice de plată pe platforme de comercializare, precum şi înşelăciunea prin modul de operare ,,împrietenire”.

Totodată, s-a pus accentul pe atragerea atenţiei asupra respectării unor paşi simpli, ce sunt la îndemâna fiecăruia şi care pot ajuta la evitarea situaţiilor neplăcute, promovându-se un comportament responsabil și în mediul on-line, în vederea prevenirii înşelăciunilor de acest tip.

Au fost purtate discuţii, adresate recomandări preventive şi distribuite materiale informative către 250 de persoane.

Polițiștii vă recomandă să:

-nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse promoţii, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!; 

 -dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaze etc.) nu lăsaţi să intre în casă, chiar dacă sunt îmbrăcaţi în uniforme, decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului; 

-nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii dar nu pot face această dovadă;  

-nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi; 

-păstraţi documentele în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavostră şi nu divulgaţi aceste informaţii altor persoane;

-nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite de către persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavoastră;

analizează cu atenţie orice link primit prin reţelele de socializare  şi nu îţi introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului. Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (şi nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată.

-ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăţi şi nu ca să încasezi banii pe card. Aşa că NU oferi datele (număr, data de expirare şi CVV2) altor persoane care susţin că îţi vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primeşti bani, iar dacă trimiţi codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată.

-păstrează conversaţia doar pe chat-ul platformei şi nu discuta pe alte canale de comunicare.

 -nu accepta să-ţi dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut.  Plăţile prin livrare se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar). 

 -uită-te după greşeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greşeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.

Știri despre: ,