Polițiștii buzoieni în dialog cu tinerii Școlii Gimnaziale Cozieni

de Stiri Buzau Media

Polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară și ai Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității  au organizat la Școala Gimnazială Cozieni o dezbatere pe tema siguranței în mediul școlar, cu scopul prevenirii victimizării minorilor și creșterii gradului de siguranță în mediul școlar.

Activitățile  s-au centrat pe semnalarea situaţiilor de pericol din sfera infracțiunilor la viața sexuală, traficului de persoane, precum și infracţiuni asociate navigării pe Internet, în care pot fi implicaţi din cauza necunoaşterii consecinţelor adoptării unor comportamente de risc.

Elevilor le-a fost prezentat conceptul de abuz sexual asupra minorului, tipurile de infracțiuni la viața sexuală, factori favorizanți/de risc, precum și modalități de prevenire a implicării în această sferă sensibilă a infracționalității.

În strânsă legătură, le-au fost prezentate în detaliu formele asociate traficului de persoane, exploatarea prin muncă, introducerea în rețelele de cerșetorie și/sau în rețelele infracționale, racolarea minorilor prin intermediul rețelelor de socializare ca urmare a utilizării necorespunzătoare a internetului. Polițiștii le-au expus situaţiile de risc prin care pot ajunge victime și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.

Pentru creșterea gradului de siguranță în mediul online au fost prezentate şi dezbătute aspecte ce ţin de riscurile asociate navigării iresponsabile în mediul online, modalităţi de recunoaştere a situaţiilor de pericol şi însuşirea unor măsuri de autoprotecţie. Pe parcursul activității au fost folosite clipuri video cu experimente sociale efectuate pe tema abordării minorilor pe internet prin intermediul unor conturi false create pentru diseminarea identității reale, pe marginea cărora au fost lansate dezbateri.

La finalizarea acestora elevii au fost îndrumaţi să adopte un comportament care să îi conducă într-o zonă de siguranţă personală, astfel încât să evite dobândirea statutului de victimă.

La activitate au participat 38 de elevi şi cadre didactice.

Știri despre: ,