Se continuă activitatea în centrul de cardiologie intervențională din cadrul S.J.U. Buzău

de Stiri Buzau Media

În contextul epidemiologic actual, activitatea din Centrul de Cardiologie Intervenţională din cadrul S.J.U. Buzău se menţine la cote ridicate. De la începutul anului şi până în prezent, 175 de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare au beneficiat de aceste proceduri intervenţionale – coronarografie, arteriografie periferică și angioplastie percutană coronariană sau periferică.

Coronarografia este considerată a fi standardul de aur în evaluarea și verificarea cu exactitate a condiţiei arterelor coronare (vasele care alimentează inima) și depistarea eventualelor îngustări (stenoze) sau ocluzii care pot compromite fluxul de sânge al mușchiului cardiac (provocând ischemie) și pot cauza durere toracică (angină) sau infarct miocardic.

Arteriografia periferică este o procedură minim invazivă recomandată preponderent pentru explorarea arterelor membrelor inferioare (artera iliacă, artera femurala, poplitee sau arterele gambei) dar și al altor artere responsabile cu irigarea membrelor superioare sau a altor organe interne. Această intervenţie este recomandată pacienților cu suspiciune de arteriopatie periferică, afecțiune care presupune depunerea de plăci ateromatoase pe pereții arterelor din zona periferică.

Procedura minim invazivă presupune o puncție pe artera femurală sau radială, unde se va monta o teacă. Prin această teacă (un tub mic subțire de plastic), se va introduce un cateter (o sondă). Cateterul va fi ghidat prin vasele de sânge până în zona vizată pentru investigare. Aici, medicul cardiolog va injecta substanță de contrast. Astfel se pot observa eventualele blocaje în calea curgerii normale ale sângelui.

În funcție de rezultat, medicul poate recomanda fie tratament medicamentos, fie tratament intervențional, prin dilatarea zonei stenozată cu balon sau stent. Durata procedurii este in medie de 30-60 minute dar poate dura chiar și mai multe ore în funcție de complexitatea procedurii, se efectuează cu anestezie locală, iar pacientul va trebui să stea internat minim 24 de ore.

Un caz recent, înregistrat în data de 19.10.2020, este al unui pacient în vârstă de 60 de ani, din Buzău.

Dr. Florin Matei, medic cardiolog intervenţionist: „Pacientul este cunoscut cu claudicație intermitentă (dureri musculare) la mers sub 100 de metri la nivelul ambelor membre inferioare și a fost programat în data de 19.10.2020, în vederea completarii revascularizării la nivelul circulatiei membrului inferior stâng prin efectuarea de angioplastie periferică percutană pentru ocluzie de arteră femurală superficială stângă. Pacientul are în antecedentele recente o evaluare arteriografica diagnostica a membrelor inferioare efectuată tot în centrul nostru și care a depistat prezența bolii arteriale periferice la nivelul ambelor membre si care a permis, la acel moment, revascularizarea parțială prin implantarea de stent pe artera iliacă comună dreaptă pentru o stenoza critica situata la acel nivel având ca rezultat ameliorarea netă și rapidă a simptomatologiei prezente anterior la nivelul membrului inferior drept, prin dispariţia claudicaţiei (durere la mers) la acest membru”.

Dr. Nicolai Gabriel, medic specialist cardiolog: „Un caz interesant, la un pacient cu ocluzie cronică de arteră femurală, pentru care s-a intervenit în vederea reluării circulaţiei la nivel local. Intervenţia a decurs fără probleme iar pacientul a avut o evoluţie bună post-operator. Un alt caz este al unui pacient în vârstă de 63 de ani, cu boală coronariana cu evoluție severă rapidă, cu antecedente de angioplastie coronariană percutană complexă cu implantare multiplă de stenturi la nivelul bifurcației trunchiului comun stâng cu evoluție nefavorabiă prin restenoză severă intrastenturi cu necesar de revascularizare miocardică chirurgicală prin by-pass-uri aorto-coronariene și care revine, la 3 luni postoperator, la începutul lunii octombrie în clinica noastră cu tablou clinic confirmat ulterior de infarct miocardic acut. La reevaluarea coronarografică se decelează leziune semnificativă angiografic cu trombooză la nivelul originii graftului venos aorto-coronarian motiv pentru care s-a efectuat angioplastie coronariană percutană cu implantarea unui stent activ farmacologic la nivelul zonei de leziune a graftului venos cu rezultat final excelent și cu reluarea integrală a fluxului sangvin până la nivelul mușchiului cardiac”.

Aceste intervenții sunt  realizate de către dr. Matei Florin Lucian, medic primar cardiolog cu competență în cardiologie intervențională, asistat de dr. Nicolai Gabriel, medic specialist cardiolog aflat în pregătire pentru atestare de studii complementare în cardiologie intervențională şi dr. Minoiu Costin, medic radiolog  (Spitalul de Urgenţă Floreasca) împreună cu patru asistenți medicali din secţia Cardiologie şi Bloc Operator (as. med. Tomescu Irina, as. med. Șuțu Angelica, as. med. Paraschiv Tanța și as. med. Airinei Florența). Vârsta medie a pacienţilor care se prezintă la spital cu probleme cardiovasculare este de 60 de ani, majoritar bărbați, însă anul acesta vârsta celui mai tânăr pacient primit în laboratorul nostru ce a necesitat coronarografie de urgență urmată pe loc de implantare unui stent a fost de numai 35 de ani.

Vrem să vă facem cunoscut faptul că, în ciuda acestei pandemii cauzate de virusul SARS-COV-2, activitatea  Centrului de Cardiologie Intervenţională din cadrul S.J.U. Buzău nu s-a oprit, chiar dacă în unele momente, din motive de siguranță epidemiologică, am fost nevoiți să amânăm unele proceduri. Scopul nostru este siguranţa atât a personalului medical cât și a pacienţilor pe care îi tratăm.