Vaccinul împotriva meningitei s-a epuizat în multe din farmacii

de Stiri Buzau Media
vaccin

vaccinVaccinul împotriva meningitei s-a epuizat în farmacii, după mediatizarea cazului nepoatei cosmonautului Dumitru Prunariu. Fata a fost răpusă în câteva ore de o meningită fulminantă. Serul care-ar fi fost eficient împotriva tipului de bacterie care a ucis-o pe fetiţă nu e pe lista celor plătite de stat. În plus, în România e frecvent un alt tip de meningococ, pentru care nu există încă un vaccin.

Nepoata de 11 ani a primului cosmonaut român s-a stins fulgerător, din cauza unui meningococ, un microb care se transmite pe cale respiratorie şi poate infecta membranele creierului. Fetiţa care fusese într-o tabără la Dunăre şi la mare, la Mamaia, a făcut una dintre cele mai agresive forme de meningită bacteriană, pentru care există vaccin. După această veste, produsul, care nu era foarte căutat, s-a epuizat din farmacii.

Vaccinurile meningococice de pe piaţă stimulează anticorpi pentru serotipurile A, C şi Y ale bacteriei. Acestea sunt însă rare în România, afectează în jur de unu dintr-o sută de mii de locuitori, aşa că nu sunt incluse în schema de imunizări gratuite.

Copiii sunt imunizaţi gratis împotriva unei alte bacterii care poate cauza meningite, haemophilus influenzae, prin vaccinul hexavalent. Pe lista microbilor care pot provoca infecţia este şi pneumococul. Vaccinul pneumococic conjugat a fost inclus în schema naţională, dar nu se face încă gratis. E un produs scump şi va fi cumpărat când vor fi fonduri disponibile, spun autorităţile.

Acum nu există o epidemie meningococică, potrivit specialiştilor. De la începutul anului, 28 de români au făcut meningită bacteriană, mai puţini decât în trecut, când se înregistrau între 50 şi 70 de cazuri pe an. Boala a luat o singură viaţă. Există şi virusuri care duc la meningită, însă pentru acelea nu există vaccin, spun autorităţile.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns