Compania de Apă Buzău – Clorinarea apei, etapă absolut necesară în procesul de tratare a apei

de Stiri Buzau Media

Deoarece sunt frecvente întrebările și sesizările privind prezența gustului și/sau mirosului de clor în apa de la robinet, venim în întâmpinarea dumneavoastră cu următorul mesaj: Prezența clorului în apă, sesizată uneori prin miros sau gust specific mai intens, reprezintă o confirmare a faptului că apa este potabilă!”

Clorinarea este cel mai simplu, eficient si des utilizat proces de dezinfecție a apei si se bazează pe dozarea controlată a unei cantități de clor, în apă, înainte ca aceasta să fie transmisă către consumatori.

Dezinfecția apei este un proces de distrugere sau neutralizare a bacteriilor, virusurilor și microorganismelor prezente în apă și are ca scop menținerea calității apei potabile pe tot parcursul ei prin rețea. Astfel sunt prevenite diferite boli care ar putea fi cauzate de microorganismele care se regăsesc în sursele care asigură apa potabilă.

Toți furnizorii/operatorii de apă sunt obligați să asigure prezenţa clorului rezidual liber în apă, în orice punct al reţelei de distribuţie, acesta fiind cel care asigură dezinfecția apei.

Legea apei potabile 458/2002 stabilește pentru clorul rezidual liber, o valoare între 0,1 mg/l și 0,5 mg/l, cu observația că acest interval trebuie respectat pe întregul circuit al apei potabile, ceea ce înseamnă că în apa potabilă trebuie să se regăsească clor între aceste valori.

Dozele de clor utilizate în tratarea apei potabile, sunt stabilite astfel încât acestea nu au efecte secundare asupra sănătății consumatorului.

Compania de Apă Buzău deține 37 de stații de tratare a apei și 55 de stații de dezinfecție, la nivelul întregului județ.

În cadrul acestor sisteme de tratare se utilizează clorinarea atât ca proces de oxidare (preclorinare)   cât și ca proces de dezinfecție (postclorinare). Dozarea se realizează automat, cantitatea de clor prezentă în apă fiind permanent monitorizată atât prin intermediul senzorilor cât și prin analize periodice ale calității apei, efectuate în laboratorul propriu, astfel încât nu este posibilă clorinarea peste doza setată, cantitatea fiind cea legală.

Mirosul de clor poate fi perceput de consumatorii care sunt, din punct de vedere al așezării pe rețeaua de distribuție, mai aproape de stația de tratare cu preponderență în perioadele cu temperaturi crescute sau atunci când, în urma precipitațiilor sau topirii zăpezii, în apa brută din sol se infiltrează o cantitate mai mare de amoniu care necesită o tratare corespunzatoare.

Mirosul de clor poate disparea în scurt timp dacă recipientul din care se consumă este menținut preț de câteva minute descoperit.

Prezenţa clorului rezidual liber în apa potabila în limitele specificate de legislația aplicabilă arată că apa este dezinfectată şi nu prezintă pericol pentru utilizatori.

Noi, specialiștii Companiei de Apă Buzău monitorizăm în permanență calitatea apei furnizate către utilizatori pentru că NE PASĂ DE APĂ și DE SĂNĂTATEA CONSUMATORILOR NOȘTRI!