Începând de astăzi, Buzăul, oraș cu o tradiție aviatică îndelungată, are un nou simbol!

de Stiri Buzau Media

Sute de buzoieni au participat astăzi, la un eveniment inedit pentru orașul nostru, prilejuit de sărbătorirea Zilei Aviației Române. Vorbim aici despre inaugurarea unui monument, simbol al tradiției aviatice a orașului Buzău, constând într-un avion L-39 ZA, amplasat pe un soclu impunător. Este vorba despre un avion cu o istorie impresionantă, care de-a lungul vremii, a fost pilotat de nume mari din aviația românească. Printre piloții care s-au școlit la manșa acestui avion se numără și Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu.

Evenimentul a început puțin după ora 10.00, iar până atunci, în zona monumentului  au sosit oficialități locale și centrale, dar și buzoieni de toate vârstele dornici să fie prezenți într-o astfel de zi. Monumentul Aviatorilor și Parașutiștilor Militari a fost inaugurat, în prezența președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, a locțiitorului Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene general Constantin Dobre, al comandantului Statului Major al Apărării general Dorin Ioniță, a prefectului Carmen Ichim, a președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, a viceprimarului Ionuț Apostu, a parlamentarilor Sorin Lazăr, Dănuț Păle și Lucian Romașcanu, a unor primari din județul nostru și a militarilor din garnizoana Buzău.

După onorul militar și salutul drapelului de luptă, a urmat dezvelirea în același timp a două plăci monument, de către președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, pe de o parte și pe de altă parte, de primarul Constantin Toma. Pe aceste plăci sunt inscripționate următoarele cuvinte: ,,Buzău, oraș al aviației și parașutismului militar românesc.” Au urmat alocuțiunile oficialilor, Marcel Ciolacu menționând în discursul său că monumentul, constând în avionul care va veghea de astăzi orașul nostru, reprezintă cel mai bine modul în care aviatorii și parașutiștii militari buzoieni și-au slujit țara de-a lungul timpului.

A urmat un adevărat regal aviatic, spectacolul pe cer fiind oferit de mai mulți parașutiști, lansați de la o altitudine de 2000 de metri, iar trei dintre ei au aterizat exact în mijlocul mulțimii. Un moment gustat din plin de întreaga audiență. Cei trei parașutiști au fost mai apoi felicitați de către președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. Aceste salturi nu au făcute pentru prima oară deasupra unui oraș, de cei trei parașutiști, așa după cum a declarat pentru Buzăumedia, instructorul parașutist Costel Simion Țigănuș, de la Centrul de Instruire pentru Operații Speciale:

Mai apoi, cerul a fost brăzdat și de mai multe elicoptere și avioane, precum  IAR 316, IAK 52 și aeronave reactiv IAR 99. Publicul prezent la acest eveniment s-a putut bucura  de o surpriză oferită de organizatori și anume o aeronavă C 27 Spartan din care s-au lansat parașutiștii a zburat la o înălțime foarte joasă, salutând mulțimea. Ceremonia s-a încheiat cu o paradă militară, în ropotele de aplauze ale mulțimii. Evenimentul a avut o încărcătură emoțională deosebită, după cum au recunoscut, pe rând, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și senatorul Lucian Romașcanu fiecare dintre aceștia având ascendenți în familie, în domeniul aviatic:

Prin activitatea de astăzi, primarul Constantin Toma consideră că s-a făcut dreptate pentru generații întregi de piloți și parașutiști militari, care au scris istorie în aviația militară și au reprezentat România cu cinste și onoare peste hotare, dar și în contextul în care Buzăul este un oraș cu o tradiție aviatică îndelungată.

 ,,Forțele Aeriene au parcurs un drum lung al evoluției, marcat de pasiune, dar și de sacrificii.  Felicit inițiativa amplasării Aeronavei L – 39 ZA în Municipiul Buzău – un simbol al aviației românești, un avion cu care s-au instruit generații întregi de piloți miliari. La mulți ani și cer senin!”, a menționat la rândul său, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Aparatul de zbor L-39 ZA, denumit și Albatros, este un avion de antrenament avansat, cu reacție, dezvoltat în Cehoslovacia, care a fost și în înzestrarea Forțelor Aeriene Române din anul 1981 până în anul 2008, pentru antrenamentul de bază al piloților militari pe avionul cu reacție. Aeronava a fost recondiționată în cadrul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic.