Referendumul pentru unirea Buzăului cu Ținteștiul, în luna octombrie

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunțat că va lansa în dezbatere publică proiectul unirii comunei Țintești cu municipiul reședință de județ.

Cel mai probabil, buzoienii și localnicii din Țintești vor fi chemați la urne în prima duminică a lunii octombrie, atunci când vor vota pro sau contra fuzionării celor două localități. Pentru ca referendumul să treacă este nevoie ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanților, iar 50%+1 să voteze „pentru”. În caz că votul este pozitiv, în ambele localități, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă.

Primarul Constantin Toma precizează că o astfel de mișcare este necesară pentru că Buzăul nu mai are terenuri pe care să se dezvolte, iar comasarea cu Ținteștiul va face ca suprafața orașului să se dubleze aproape. În acest moment, comuna Țintești are 7.200 de hectare și puțin peste 4.000 de locuitori, iar Buzăul are în jur de 8.100 de hectare și 115.000 de locuitori. După unirea celor două localități, suprafața municipiului va ajunge la peste 15.000 de hectare, „aproape cât Ploieștiul și Brăila la un loc”.

Dacă municipiul Buzău ar prelua comuna Țintești, oamenii locului ar urma să beneficieze de o serie de avantaje, spune edilul Buzăului: se vor putea racorda mai ușor la diverse utilități, însă la pachet cu aceste avantaje vin și unele dezavantaje. Locuitorii din Țintești ar urma să plătească impozite mai mari, pentru că nu ar mai locui într-o comună rurală, ci în municipiul Buzău.

Constantin tomaprimaria comunei tintestiPrimăria Municipiului Buzăutintesti