A avut loc simpozionul – De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica” – 105 ani de istorie

de Stiri Buzau Media

 

Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradițiilor de luptă ale Armatei a 2-a române a prezentat, luni 16 august, la Teatrul George Ciprian din municipiul Buzău,  simpozionul  – De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica” – 105 ani de istorie.

Simpozionul a reprezentat o frumoasă lecție de istorie la împlinirea a 105 ani de la constituirea, în august 1916, a marilor unități ale armatei române și intrarea României în Marele Război pentru împlinirea idealului național.

În cadrul activității, au susținut prelegeri specialiști în istorie militară: colonel (r.) dr. Mircea Tănase care a prezentat Armata a 2-a în perioada 1916-1945; colonel (r.) dr. Ion Giurcă care a prezentat Mobilizarea comandamentului Armatei a 2-a în Primul Război Mondial; comandor aviator (r.) dr. Marius – Adrian Nicoară a prezentat Aviația militară în Buzău în Primul Război Mondial; colonel (r.) dr. Mihai Goia a prezentat Armata a 2-a în perioada 1960-2010;

Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea de către generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob a activității Diviziei 2 Infanterie „Getica” de la înființare, din anul 2010, și până în prezent și vizionarea filmului reprezentativ – Calea Învingătorilor: Armata a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie „Getica”.

La acest eveniment au fost prezenți cadre militare active și în retragere, elevi din școlile gimnaziale buzoiene, precum și elevi buzoieni ai Colegiilor Militare Naționale.

Participanții la eveniment au putut vizita și expoziţia „Armata Română în Războiul cel Mare”, unde sunt vernisate piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial, atunci când ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei.

Totodată, participanții au fost încântați și de expoziția de tablouri a colonelului (r.) Ovidiu Preda, un pictor atașat de plaiurile buzoiene care prin felul în care redă florile, peisajele, chipurile degajă un sentiment de liniște și bucurie sufletească.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE