Astăzi are loc una dintre cele mai așteptate serbări rurale ale județului, „Pe plaiul șoimului” sau Ziua Comunei Berca

de Stiri Buzau Media

Acordurile muzicii vor răsuna astăzi în comuna Berca, începând cu ora 11:00, când va debuta cea de-a XX-a ediție a serbării folclorice „Pe plaiul șoimului”.  Primarul Ionel Dobriță a adresat o invitație tuturor cetățenilor care vor să petreacă o zi de weekend într-o atmosferă de sărbătoare. Grătarele sunt pregătite, iar berea va curge din belșug pentru oamenii dornici să-și petreacă timpul în compania mai multor artiști cunoscuți. Capetele de afiș ale evenimentului sunt Alex Velea și Dan Ciotoi cu trupa Generic. Repertoriul acestora va fi completat cu prestația artiștilor Mario Buzoianu, Mirela Ursache, Cristina Nicolae, Ionela Bănică, Daniela Matache, Andreea Baboi și Sabin Lupu. Totodată, pe scenă vor mai urca și copiii Ansamblului Folcloric ,,Drăgăicuțele”.

Comuna Berca se află în zona centrală a județului, pe ambele maluri ale Buzăului. Pentru cei ce doresc sa viziteze aceste locuri, trebuie să știe că în această zonă se află două monumente istorice de arhitectură de interes național. Prima este ruinele fostei mănăstiri Berca, din satul Berca, datând din 1694 și cuprinzând biserica Sfinții Mihail și Gavriil, și ruinele unor case egumenești, ale chiliilor, ale unui turn clopotniță și ale zidului de incintă. Mănăstirea Berca nu mai funcționează ca atare, ea având o biserică nouă la care slujește un preot de mir, și în cadrul ei trăind doar două călugărițe. Celălalt este mănăstirea Rătești, mănăstire ce dateaza din secolele al XVII-lea–al XIX-lea și funcționează și astăzi, ea fiind organizată ca sat în cadrul comunei.

În afara acestor monumente de interes național, în comuna Berca există și alte monumente de interes local, câte unul din categoriile: sit arheologic, monument de arhitectură, monument de for public și monument funerar. Situl arheologic Berca, de pe coasta mănăstirii cuprinde o așezare și o necropolă din cultura Monteoru a Epocii Bronzului. Schela Arbănași dinspre Beceni, ridicată în 1903, este monument de arhitectură. În punctul denumit „Poiana Șoimului” de la Mănăstirea Rătești se află monumentul Crucea Dorobanțului din secolul al XIX-lea (clasificat ca monument de for public), iar la ieșirea din satul Joseni, pe o culme, se află o cruce de pomenire din piatră datând din secolul al XVIII-lea.