Atmosferă de sărbătoare astăzi, de Ziua Comunei Cernătești

de Stiri Buzau Media

Este sărbătoare mare astăzi, în comuna Cernătești. Buzoienii sunt așteptați începând cu ora 14:00, la sărbătoarea folclorică „Sfântul Pantelimon”, eveniment care va aduna o pleiadă de artiști locali, dar și din țară, organizatorii pregătind astfel un spectacol de zile mari. Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută pe de o parte de artiștii veniți din întreaga țară pentru a-i încânta pe cei prezenți, iar pe de altă parte de prezența meșterilor populari, a producătorilor locali și comercianților de produse agroalimentare. Primarul comunei Cernătești, Petrache Mârzea îi invită pe buzoieni să nu rateze un astfel de eveniment care anunță un mega-concert susținut de UDDI, care este de altfel și capul de afiș al întregului eveniment. Pe scena de pe stadion vor urca Ansamblul „Flori de liliac”, Mihaela Gurău, Formația „Alin de la Buzău”, Miky, Andrada, Nina Stamate, Mihaela Dumitru, Filofteia Drăghici, Adriana Stuparu, Traian Popescu și Ion Băicuș. Amfitrioana sărbătorii folclorice ,,Sfântul Pantelimon” de la Cernătești este Mădălina Manolache, ce va susține mai apoi un recital. După cum ați constatat se anunță o petrecere unde buna dispoziție nu va lipsi, așa că trebuie neapărat să veniți cu mic, cu mare la acest eveniment cultural.

Comuna Cernătești este cunoscută tuturor prin unica rezervaţie naturală de liliac de pe raza judeţului Buzău, „Dealul cu Lilieci”. Liliecii în această zonă înfloresc o singură dată, iar mirosul îmbietor te îndeamnă la relaxare și contemplare. Aflată în Subcarpații de Curbură, în centrul județului, pe valea Slănicului, în apropiere de vărsarea acestui râu în Buzău la Săpoca, comuna este străbătută de șoseaua județeană DJ203K ce o leagă spre sud, de-a lungul Slănicului și apoi al Buzăului de Mărăcineni (DN2) și Buzău, și spre nord de-a lungul râului Slănic de comunele din zona cursului superior al Slănicului (Mânzălești, Vintilă Vodă, Lopătari) și mai departe de Gura Teghii.

Patru obiective din comuna Cernătești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Buzău, ca monumente de interes local. Trei sunt clasificate ca situri arheologice și unul ca monument memorial sau funerar. Primul sit arheologic este cel de la Aldeni de pe dealul Balaurul, ce cuprinde așezarea ce a contribuit la numele culturii Stoicani-Aldeni din Eneoliticul târziu (mileniul al IV-lea î.e.n.); situl mai cuprinde și alte așezări din alte epoci: cultura Boian (neolitic, mileniul al V-lea î.e.n.), eneolitic (cultura Gumelnița), Epoca Bronzului (cultura Monteoru), perioada Halstatt, perioada geto-dacică, până în epoca migrațiilor. Al doilea cuprinde o singură așezare neolitică aparținând culturii Boian, aflată la 800 m vest de satul Băești. Al treilea sit arheologic, din punctul „La Cetățuie”, în valea Maului și valea Pluteșului, de lângă satul Cernătești, cuprinde o cetate medievală din secolele al XVI-lea–al XVII-lea, și o așezare și o necropolă aparținând culturii Monteoru (Epoca Bronzului, mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.). În fine, monumentul funerar este crucea lui Parlat, din secolul al XIX-lea, aflată în zona „Lunca Puțului” dintre satele Cernătești și Zărneștii de Slănic.