Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău: S-a întâmplat pe 19 ianuarie

𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐝𝐞…
Pe 19 ianuarie 1736 se năștea în Greenock, Scoţia, fizicianul 𝗝𝗮𝗺𝗲𝘀 𝗪𝗮𝘁𝘁 (d. 1819), inventatorul mașinii cu aburi. Cel ce avea să devină unul dintre marii inventatori ai lumii, s-a născut în familia unui tâmplar şi nu a avut bani să studieze, iar mai târziu, din modestie, a refuzat titlul de nobil. James Watt, împreună cu un industriaș britanic, Matthew Boulton, reușesc să creeze o întreprindere de fabricare a ceea ce se numea „mașina cu abur a lui Watt, îmbunătățită” (1774). Tot aici va realiza, împreună cu un alt inventator scoțian, William Murdoch, un angrenaj de „convertire a mișcării verticale în mișcare de rotație” (1781). Ulterior, a mai realizat o mașină cu „dublă acțiune” (1782). Watt este cel care a introdus unitatea de măsură denumită cal-putere. De numele său este legată, de asemenea, denumirea watt-ului ca unitate de măsură a puterii mecanice.
În urmă cu 213 ani, pe 19 ianuarie 1809, se năștea la Boston, într-o familie de actori, scriitorul 𝗘𝗱𝗴𝗮𝗿 𝗔𝗹𝗹𝗮𝗻 𝗣𝗼𝗲 (d. 1849), considerat un maestru al macabrului. A adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF, fiind considerat în general de critici părintele povestirii polițiste moderne, și în aceeaşi măsură apreciat pentru poeziile sale deosebite. Autorul de povestiri fantastice cu gust bizar a dus o viaţă de boem şi a sfârşit tragic în mizerie şi alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenţei sale s-au născut multe din creaţiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe volume ale celebrului scriitor, precum „Scarabeul de aur”, „Povestiri”, „Dubla crimă din Strada Morgue”, „Aventurile lui Arthur Gordon Pym” etc. , alături de monografia „Edgar Allan Poe”, de Vincent Buranelli și  audiobook-ul „Prăbuşirea casei Usher”.
Se împlinesc 139 de ani (19 ianuarie 1883) de când 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗱𝗲 𝗶𝗹𝘂𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰 𝗰𝘂 𝗳𝗶𝗿𝗲 𝗮𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗲, 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘃𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗮𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻 𝗧𝗵𝗼𝗺𝗮𝘀 𝗘𝗱𝗶𝘀𝗼𝗻, 𝗲𝗿𝗮 𝗱𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̧𝗶𝘂𝗻𝗲 la Roselle, New Jersey.
Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 1943, se năştea cântăreaţa americană 𝗝𝗮𝗻𝗶𝘀 𝗝𝗼𝗽𝗹𝗶𝗻 (d. 1970). Legendă a muzicii rock americane, unul dintre cele trei superstaruri ale generaţiei „flower power” alături de Jimi Hendrix şi Jim Morrison, Joplin a fost inclusă în 1995 în Rock and Roll Hall of Fame, iar în 2008 a ocupat locul 28 dintre cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor.
În urmă cu 44 de ani, pe 19 ianuarie 1978, 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗩𝗼𝗹𝗸𝘀𝘄𝗮𝗴𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗼𝘀𝗰𝘂𝘁̦𝗮̆ (𝗕𝗲𝗲𝘁𝗹𝗲) 𝗳𝗮𝗯𝗿𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗚𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗮̆𝘀𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗳𝗮𝗯𝗿𝗶𝗰𝗮 𝗩𝗪 𝗱𝗶𝗻 𝗘𝗺𝗱𝗲𝗻 Producția va continua în America Latină până în 2003. Mașina a fost produsă de Volkswagen din anul 1938. La acea vreme fabrica era condusă de Ferdinand Porsche, cel care avea susținerea necondiționată a lui Hitler. După ce a devenit cancelar, Hitler a vrut ca economia Germaniei să producă o „maşină a poporului”. Astfel, în 1937, un Volkswagen  Beetle putea fi achiziționat în schimbul sumei de doar 900 de mărci (400 de dolari), mai puțin decât costa o motocicletă.

Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în 2015, înceta din viaţă inventatorul 𝗜𝘂𝘀𝘁𝗶𝗻 𝗖𝗮𝗽𝗿𝗮̆ (n. 1933) A realizat peste 130 de invenţii, dintre care 72 sunt prototipuri de automobile cu un consum redus de combustibil, 7 aparate de zbor şi 15 motoare neconvenţionale. „Rucsacul zburător”, cea mai importantă dintre invenţiile sale, realizat în 1956, a fost brevetat câţiva ani mai târziu, de către americani, fiind folosit de cosmonauţii de la NASA în călătoriile spaţiale. A conceput şi cea mai mică maşină din lume (Soleta), care are un consum redus de benzină (0,5l/100km), motorul rotativ cu jet periferic, cutia neagră care reduce parţial gravitaţia corpurilor, fotoliul zburător, aerodina cu decolare şi aterizare verticală, elicopterul portativ, automobilul electric Oblio, motoreta electrică Oroles, triciclul Troty – soluţia autorului la problemele de trafic urban, precum şi alte vechicule nepoluante.

19 ianuarieBiblioteca Judeţeană „V. Voiculescu" Buzău