Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – Să ne amintim ce s-a întâmplat pe 20 ianuarie

𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐝𝐞…
Acum 757 de ani, pe 20 ianuarie 1265, era convocată la Palatul Westminster din Londra, o adunare a „stărilor” la care, alături de baroni, participă, pentru prima oară, câte doi cavaleri din fiecare comitat şi doi reprezentanţi ai oraşelor mai importante. Aceasta avea să fie 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝘂𝗻𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲, 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗔𝗻𝗴𝗹𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗦𝗶𝗺𝗼𝗻 𝗠𝗼𝗻𝘁𝗳𝗼𝗿𝘁, conte de Leicester.
Tot într-o zi de 20 ianuarie, dar în anul 1648, apărea la Bălgrad (Alba Iulia) 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 „𝗡𝗼𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗧𝗲𝘀𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁” 𝘁𝗶𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝘁 𝗶̂𝗻 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀̧𝘁𝗲, având titlul „Noul Testament sau Împăcarea sau „Leagea Nouă a lui Iisus Hristos, Domnului nostru”, sub îngrijirea mitropolitului Simion Ştefan.
Pe 20 ianuarie 1907 înceta din viață chimistul rus 𝗗𝗶𝗺𝗶𝘁𝗿𝗶 𝗠𝗲𝗻𝗱𝗲𝗹𝗲𝗲𝘃 (n. 1834), cel care a descoperit legea periodicităţii şi a ordonat elementele chimice într-un tabel numit Sistemul periodic al elementelor, care-i poartă numele. În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate marcantă a timpului său, recunoscută în Europa, acasă, în Rusia, a fost privit cu suspiciune, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universităţii din Sankt Petersburg. În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al reţetei de vodcă rusească, cu 40%  alcool,  a studiat câmpurile petrolifere din Rusia şi a contribuit la crearea primelor rafinării ruseşti. A murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg. Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: Mendeleeviu. Un crater de pe Lună a fost numit, de asemenea, Mendeleev. Deşi a fost nominalizat la Nobel de două ori, în 1905 şi 1906, Comitetul Nobel a considerat că descoperirea lui Mendeleev, Tabelul periodic al elementelor, este mult prea cunoscută în epocă şi nu mai reprezintă o noutate. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți lucrarea „Bazele chimiei”, de Mendeleev, și câteva monografii dedicate celebrului om de știință: „Tabloul lui Mendeleev”, de Galia Gruder; „Mendeleev”, de V. Curbatov și „D.I. Mendeleev”, de Oleg Pisarjevski.

Pe 20 ianuarie 1920 se năștea la Rimini, Italia, 𝗙𝗲𝗱𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗙𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗶 (d. 1993), considerat cel mai mare regizor european al tuturor timpurilor. „La Dolce Vita”, „Cassanova” sau „La Strada” sunt trei capodopere ale marelui regizor a cărui viață bate orice film. Tânărul fugit de la Facultatea de Drept a devenit primul regizor european care a primit cinci premii Oscar, s-a căsătoria cu actrița Giulietta Masina, iar unicul lor copil a murit în mod tragic la numai o lună de la naștere din cauza encefalitei. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Fellini despre Fellini: convorbiri despre cinema cu Giovanni Grazzini”.

Se împlinesc 40 de ani de la data de 20 ianuarie 1942, când avea loc 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̧𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗪𝗮𝗻𝗻𝘀𝗲𝗲 (𝘀𝘂𝗯𝘂𝗿𝗯𝗶𝗲 𝗮 𝗕𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶), 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗰𝗮̆𝗿𝗲𝗶𝗮 𝗦𝗦-𝗢𝗯𝗲𝗿𝗴𝗿𝘂𝗽𝗽𝗲𝗻𝗳𝘂̈𝗵𝗿𝗲𝗿 𝗥𝗲𝗶𝗻𝗵𝗮𝗿𝗱 𝗛𝗲𝘆𝗱𝗿𝗶𝗰𝗵 𝘀̦𝗶 𝗮𝗹𝘁̦𝗶 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗚𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗡𝗮𝘇𝗶𝘀𝘁𝗮̆ 𝗮𝘂 𝗮𝗱𝗼𝗽𝘁𝗮𝘁 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗲𝘅𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘃𝗿𝗲𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮 („Soluția finală a problemei evreiești”). Găsiți în colecțiile bibliotecii noastre cărțile „Auschwitz: naziştii şi Soluţia finală”, de Laurence Rees, „Hitler, germanii şi soluţia finală”, de Ian Kershaw, și DVD-ul  „Auschwitz: The Nazis & The Final Solution”.

Astăzi își serbează ziua de naștere scriitoarea 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗮 𝗠𝗮𝗻𝘁𝗮-𝗧𝗮̆𝗶𝗰𝘂𝘁̦𝘂. Născută pe 20 ianuarie 1956 în Comănești, Bacău, s-a stabilit în Râmnicu Sărat, afirmându-se ca scriitoare în Cenaclul „Vasile Voiculescu”. Profesoară de filologie (română, franceză, engleză), Valeria Manta-Tăicuțu este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2003 și scrie cu talent deopotrivă poezie, proză, comentarii literare, fiind distinsă cu importante premii ale unor festivaluri şi reviste de cultură, cât și cu premiul USR. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe cărți ale scriitoarei: „Impact liric”, „Mamin”, „Laudate Dominum”, „Romanul inorogului”, „Anotimpuri de plumb”, „Moştenirea lui Mamin”, „Biblioteca subiectivă”, „Îngeri S.A.” etc.

În urmă cu 29 de ani, pe 20 ianuarie 1993, murea actrița 𝗔𝘂𝗱𝗿𝗲𝘆 𝗛𝗲𝗽𝗯𝘂𝗿𝗻 (n. 1929), una dintre cele mai frumoase actriţe din istorie. A fost una dintre cele mai mari actriţe ale Hollywoodului, dar, în egală măsură, un simbol al eleganţei, al manierelor aristocrate şi graţiei, fiind sursa de inspiraţie pentru creaţiile lui Hubert de Givenchy, care a văzut în ea întruchiparea feminităţii absolute. Audrey Hepburn a fost şi un om dedicat activităţilor caritabile, fiind implicată ca ambasador UNICEF în numeroase acţiuni umanitare. Cu un an înainte să moară, în septembrie 1992, a acuzat puternice dureri abdominale, la revenirea dintr-o misiune umanitară în Somalia, iar în noiembrie medicii din Los Angeles i-au descoperit un cancer intestinal, mult prea dezvoltat pentru a fi operat. Rochia neagră Givenchy din filmul „Mic dejun la Tiffany a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 lire sterline, al doilea preţ ca valoare plătit vreodată pentru o rochie dintr-un film, după cea a lui Marilyn Monroe din filmul „The Seven Year Itch”, care s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari în iunie 2011. La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți mai multe filme cu marea actriță: „Breakfast at Tiffany’s”, „Război şi pace”, „Sabrina”, „Parisul zgomotos”.

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu" Buzău