„Life in progress”, expoziția-atelier a artistului vizual Ruslan Cîrlan, la Aluniș

de Stiri Buzau Media

 

Luni, 2 august 2021, începând cu ora 18:00, Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) vernisează o nouă expoziție de pictură personala „Life in progress” a artistului vizual Ruslan Cîrlan. Însoțit de un text curatorial semnat de Ana Sultana Cipariu, proiectul expozițional face parte din programul artistic conceput de Iulia Gabriela Sîrbu, inițiatoarea și coordonatoarea Aluniș Art Center, și poate fi vizitat în perioada 2 august – 2 octombrie 2021.

«Ruslan Cîrlan este un pictor basarabean care a studiat arta la Chișinău, mai întâi la liceul de arte plastice „Igor Vieru”, iar apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Practica sa artistică se concentrează, într-un registru preponderent figurativ, pe portretistică și peisagistică, fiind inspirat de aspecte ale vieții de zi cu zi, experiențe metafizice, persoane pe care le întâlnește sau nostalgii privind meleagurile natale.

Seria de lucrări reunite în expoziția „Life in progress” este realizată exclusiv la Aluniș, pe parcursul a aproape un an, de când Ruslan Cîrlan se află aici în rezidență permanentă și se va extinde pe durata proiectului cu încă câteva picturi, la care artistul va lucra live, la centrul de artă, transformând spațiul expozițional în propriul său atelier de lucru. O incursiune inedită în imaginarul unui artist cu o viziune a vieții profund spirituală, căruia schimbarea de reședință din Republica Moldova în România, via Marea Britanie, i-a potențat și mai mult capacitatea de creație și puterea de exprimare a propriei sale esențe. Alunișul are un efect aparte asupra celor care îl vizitează și cu atât mai mult asupra celor care îl locuiesc, iar acest lucru se vede în pictura lui Ruslan Cîrlan. Atent la mijloacele sale de expresie, care oscilează între hiperrealism oniric și abstracție gestuală, Ruslan Cîrlan propune un univers plastic plin de autenticitate, viu, ușor recognoscibil, cu amprentele unei dicțiuni interioare asupra spațiului și asupra construcției vizuale.» (Ana Sultana Cipariu)

Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente.

Din programul expozițional Aluniș Art Center 2020 au făcut parte expoziții colective și de grup care au adus împreună importanți artiști contemporani: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și Ciprian Dumitrache (expoziția „Amber of the Moment”), Smaranda Isar, Victor Costache și Dinu Mihai Fălcoianu (expoziția „Astral. Geometric. Ancestral”), respectiv Maia Ștefana Oprea și Samir Mihail Văncică (expoziția „Homo faber, femina faber”). Anul acesta, Aluniș Art Center și-a redeschis porțile odată cu instalarea vremii favorabile și a găzduit, în perioada aprilie – iunie 2021, prima expoziție a sezonului, personala „Human naturescape” a artistei Alexandra Baciu, căreia i-a urmat personala „A Heroine’s Journey” a artistei Mădălina Costache în perioada iunie – iulie 2021.

Pe site-ul www.alunis.ro poate fi accesată și galeria de artă și artizanat online, unde se regăsesc produse și obiecte decorative din materiale naturale, realizate de creatori autohtoni, alături de lucrări de artă semnate de artiștii aflați în portofoliu, artiști care în mare parte se revendică, sub o formă biografică sau ideatică, Ținutului Buzăului. Cei care își doresc o experiență autentică în acest cadru natural excepțional, care reprezintă, totodată, și o sursă de energie spirituală, pot, începând cu luna iulie a acestui an, să se cazeze în proaspăt inaugurata casă de oaspeți Aluniș Retreat, „spațiu de odihnă și vindecare a sufletului, minții și trupului”.