Spectacolul „Joc și Rock”, o surpriză de suflet pentru publicul buzoian

de Stiri Buzau Media

Teatrul George Ciprian Buzău în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” a marcat ziua de 15 ianuarie într-o manieră interactivă şi antrenantă pentru elevi prin spectacolul „Joc şi Rock”, o adaptare după opereta „Crai Nou”, susținut de Opera Comică pentru Copii din București, în regia lui Cristian Mihăilescu. Prezentă la evenimentul cultural organizat în sala Teatrului ,,George Ciprian”  și oferit elevilor, profesorilor și colaboratorilor școlii, de Asociația pentru Colegiul Național „Mihai Eminescu”, a fost soprana Felicia Filip, soția regizorului buzoian. A recunoscut la începutul spectacolului că așteaptă cu nerăbdare să revadă publicul buzoian, care a fost extrem de receptiv la tot ce este nou în domeniul cultural.

,,Am mai fost în Buzău, dar ca manager al unei instituții sunt pentru prima oară în această postură, în această miraculoasă sală de spectacol, cu un spectacol de operetă. Aștept cu nerăbdare să revăd, să reîntâlnesc publicul, acel feeling pe care l-am simțit de fiecare dată și aș putea spune acea stare de răsfăț și de iubire pe care ne-o transmite publicul de fiecare dată când venim aici. (…) Opera Comică pentru Copii din București este singura instituție de gen din lume și ea se află în România”, a menționat soprana Felicia Filip, directoarea Operei Comice pentru Copii din București.

,,Am considerat că merită să prezentăm elevilor modele autentice, persoane relizate profesional care să le fie far și să le spună un lucru că ,,se poate”. Ne îndreptăm cu pași hotărâți spre această 100 de ani și într-adevăr am preluat o ștafetă și o ducem mai departe. M-am întâlnit cu o fostă elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” și am fost felicitate, și eu și doamna director adjunct, că au fost reînviate manifestările culturale ale Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” cum se numea înainte”, a adăugat Camelia Voicu, directoarea unității de învățământ.

Spectacolul „Joc și Rock”, pus în scenă de absolvenți și studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, i-a impresionat pe spectatorii buzoieni, prezenți în număr mare în sala Teatrului ,,George Ciprian”. Aceștia au recompensat prestația excelentă a artiștilor cu ropote de aplauze.  ”Joc și Rock” este o transpunere modernă și plină de vitalitate a operetei ”Crai Nou” compusă de Ciprian Porumbescu, în regia lui Cristian Mihăilescu, creatorul a numeroase producții de succes pe scena acestui teatru. Una dintre primele operete românești, „Crai Nou” se bazează pe o poezie a lui Vasile Alecsandri care vorbește despre un mit: în nopțile cu lună nouă se împlinesc dorințele îndrăgostiților. Opereta este de fapt o farsă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt urmăriți de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Doichița și de Moș Corbu, ei reușesc să scape de urmăritori, dar să-i și păcălească, în așa fel încât Ispravnicul îi va logodi. Opereta folosește numeroase influențe folclorice românești, dar și genuri muzicale precum romanța, marșul și valsul. Din această combinație rezultă o compoziție veselă, senină, visătoare, caracteristici romantice potrivite cu peisajul din Bucovina în care se petrece acțiunea.