Ziua de 10 decembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 10 decembrie 1933 ???????? ??????? ??????? ?????????̧?? ?????????̆ „????? ?? ????”. Localurile de întrunire ale membrilor acestor grupări vor fi închise, iar legionarilor li se va interzice dreptul de a participa la alegerile care se apropiau. Au fost declarate nule toate listele de candidaturi depuse în vederea alegerilor legislative în numele şi cu semnul grupării „Garda de Fier”. Peste câteva zile, premierul Gheorge Duca era asasinat de către legionari, în semn de răzbunare.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul „Garda de Fier – organizație politică a Mișcării Legionare (1930-1934)”, de Gabriel Nicolae.
  • Pe 10 decembrie 1919 se năștea la Bacău muzicianul de mare clasă ???? ??????, cel care timp de 34 de ani a fost dirijor al Orchestrei de Estradă a Radioteleviziunii Române. Compozitor, dirijor și pianist, Dinicu a condus formații de muzică ușoară din Portugalia (Lisabona) și Cehoslovacia (Bratislava). A făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale (R.D. Germană). Ca dirijor de estradă a realizat numeroase turnee în străinătate și a participat la Concursurile și Festivalurile de muzică ușoară de la Mamaia (1963-1984) și „Cerbul de aur” de la Brașov (1968, 1969, 1970). De asemenea, a compus peste 100 de melodii de muzică ușoară, printre care: „București, București”, „Ca o primavară ai venit”, „Cine ți-a spus”, „Crede-mă”, „Ești singura mea dragoste” etc.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Melodii alese”, de Sile Dinicu și „Vorbe care nu le-am spus”, de Sile Dinicu și Cristian Demco.
  • Tot într-o zi de 10 decembrie, dar în 1896, înceta din viață ?????? ?????, chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita, cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică, și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.
  • În urmă cu 13 ani, pe 10 decembrie 2008, la o licitație Christie din Londra, ????????? „??????????? ????” ??? ??̂???? ?? ??,? ???????? ?? ???? ????????, cel mai mare preț plătit vreodată la o licitație pentru un diamant. Diamantul a fost oferit drept dotă de către regele Filip al IV-lea al Spaniei, în 1664, fiicei sale Margareta Tereza, cu ocazia căsătoriei acesteia cu Leopold I de Habsburg.

 

Știri despre: , ,