Ziua de 13 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Cu 124 de ani în urmă, pe 13 ianuarie 1898, ???̆???, ?̂? ?????? „?’??????”, ??????? ????????? ????????̆ ? ???????????? ?́???? ????, ??????????̆ „?’??????”. Scrisoarea, adresată preşedintelui Franţei, Félix Faure, acuza guvernul de antisemitism şi de încarcerarea ilegală a lui Alfred Dreyfus, un ofiţer francez condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj. Zola a denunţat erorile judiciare şi lipsa unor dovezi serioase. Scrisoarea a cauzat un scandal public în Franţa şi peste hotare. Zola a fost acuzat şi găsit vinovat de calomnie, la 23 februarie 1898. Pentru a evita încarcerarea, s-a exilat temporar în Anglia, de unde s-a întors în iunie 1899. Ca rezultat al popularităţii scrisorii, chiar şi în lumea anglofonă, „J’accuse!” a devenit o expresie generică a indignării şi a acuzării unei persoane puternice.
  • În urmă cu 112 ani, pe 13 ianuarie 1910, ???? ??? ????? ?????????? ???????????̆ ?? ?????̆: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitanului din New York. Sunetul a fost captat la 30 km distanţă.
    ?Tot într-o zi de 13 ianuarie, dar în 1941, înceta din viaţă prozatorul irlandezul ????? ????? (n. 1882), unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Cel mai important roman al său, Ulise, este unul dintre cele mai apreciate romane din literatura engleză modernă. A fost lăudat ca fiind unul dintre puținii autori care scriu numai capodopere. Mulți n-au putut să îi citească operele în întregime. Scriitura sa a fost apreciată, însă unele romane au fost cenzurate din cauza limbajului obscen. Joyce a murit de peritonită și a fost înmormântat la 15 ianuarie, fără ritual religios, la Cimitirul Fluntern din Zürich. Când i s-a propus ca soțul ei să fie înhumat conform datinilor catolice, Nora, soția scriitorului, ar fi răspuns „Nu aș putea să-i fac așa ceva”.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe volume scrise de marele prozator: „Oameni din Dublin”, „Ulise”, „Dubliners”, „Texte inedite : Giacomo Joyce; Epifanii ; Pisica şi diavolul”, „Exilaţi”, „Portret al artistului la tinereţe”, „Stephen Eroul” etc.
  • Pe 13 iunie 1942, ?????????? ????? ???? ?????? ???????? ?????? „??????????? ??? ????”, făcut din panouri din plastic obținut dintr-un amestec de soia, grâu, in și rafie. Motorul funcționa cu combustibil obținut din cânepă. Această mașină cu 30% mai ușoară decât un automobil obișnuit, nu a fost niciodată produsă în serie.
    Mai multe despre marele constructor de automobile aflați în volumul „Ma vie et mon oeuvre”, pe care îl găsiți în colecțiile bibliotecii noastre.
  • În urmă cu 75 de ani, pe 13 ianuarie 1945, înceta din viață ???????? (Marin Teodorescu), renumitul cântăreț al perioadei interbelice. Cel care în anii 30 umplea până la refuz restaurantele bucureştene, şi câştiga sume uriaşe, a refuzat să fie tenor la Opera Română şi a preferat muzica lăutărească. A murit sărac, orb şi bolnav după al Doilea Război Mondial. La bombardamentele din 1944, casa din Bucureşti a lui Zavaidoc a fost distrusă şi artistul s-a refugiat cu familia, pe rând, în mai multe localități. A orbit, după ce tensiunea i-a ajuns la 28. Şi-a petrecut ultimele zile din viaţă la Spitalul „Filantropia” din Bucureşti.
  • Astăzi, se împlinesc 8 ani de când s-a stins din viață ???̧? ?????? (n. 1930), actor al Teatrului Naţional Bucureşti. Nu a avut studii, dar a devenit un mare actor, copilărind prin culisele teatrului, alături de tatăl său, fondator al Teatrului de Stat din Brașov. De la 16 ani, a jucat alături de părintele său, la Brașov. A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, timp de 50 de ani. Mișu Fotino a jucat alături de unele dintre cele mai mari nume ale scenei românești (de la Birlic la Tamara Buciuceanu) și a fost unul dintre apropiații Teatrului „G. Ciprian” din Buzău.

 

Știri despre: , ,