Ziua de 13 octombrie în istorie

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐝𝐞…

 • În urmă cu 229 de ani, pe 13 octombrie 1792, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐖𝐚𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 𝐩𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐩𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐞𝐥𝐢𝐞 𝐚 „𝐂𝐚𝐬𝐞𝐢 𝐀𝐥𝐛𝐞” (White House), sediul administraţiei prezidenţiale a Statelor Unite ale Americii şi reşedinţa oficială a preşedinţilor americani. Într-un jurnal păstrat de către comisarul pentru construcții scrie că fundațiile au fost săpate chiar de sclavi, majoritatea celorlalte lucrări fiind făcute de către imigranți irlandezi și italieni, mulți încă fără cetățenie. Perioada inițială de construcție a fost de opt ani, cu un cost echivalent astăzi cu 2,4 milioane dolari.
 •  

  Tot într-o zi de 13 octombrie, dar în anul 1858, se năștea, la Ploiești, omul politic 𝐓𝐚𝐤𝐞 𝐈𝐨𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 (d. 1922). Unul dintre marii oameni de stat ai României, supranumit „politicianul gură de aur”, Take Ionescu este una dintre cele mai importante figuri ale evenimentelor care au dus la Marea Unire din 1918. Om politic, ziarist şi strălucit avocat, prim-ministru al României în perioada 1921-1922, Ionescu n-a făcut politică, ci a scris istorie. A fost primul om politic al României care, fără avere, fără relaţii, fără susţinere, a reuşit să creeze un partid de opoziţie (Partidul Conservator Democrat). În plină ascensiune politică, a murit în urma unui accident stupid: infecţie din cauza unei porţii de stridii consumate la un restaurant din Italia. La moartea lui Take Ionescu, deşi acesta i-a fost înverşunat opozant, Carol I avea să spună despre politician că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”.
  În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți, pe lângă cărți semnate de Take Ionescu („Originile războiului”, „Amintiri. Discursuri pentru România Mare”), mai multe volume monografice: „Take Ionescu”, de Constantin Xeni; „Take Ionescu: viaţa şi opera sa”, de Romulus Seişanu; „Take Ionescu”, de D. Iancovici.

 •  

  Astăzi se împlinesc 137 de ani de la data la care (13 octombrie 1884), 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̧𝐞𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐀𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐖𝐚𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 𝐬𝐞 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚 𝐜𝐚, 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐝𝐚𝐭𝐚̆, 𝐎𝐛𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧𝐰𝐢𝐜𝐡 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐬𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 „𝐦𝐞𝐫𝐢𝐝𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐳𝐞𝐫𝐨”, adică punctul zero al timpului de referinţă pentru definirea fusurilor orare.

 •  

  Pe 13 octombrie 1921 se năștea, în Monsummano (Italia), actorul şi şansonetistul francez 𝐘𝐯𝐞𝐬 𝐌𝐨𝐧𝐭𝐚𝐧𝐝 (m. 1991). A fost adorat de francezi, fiind considerat regele music hall-ului anilor ’50. Provenea din clasele de jos, fiul unor italieni săraci, refugiați în Franța în anii 30 de teama fasciștilor lui Mussolini. La 11 ani întrerupe școala și intră într-o fabrica la Marsilia, unde lucrează ca să ducă bani acasă. Tot ce învață în acești ani sunt doar lecțiile de la cursurile de dans pe care le urmează. Needucat, cu ceva de șofer de camion, un proletar cu ambiția de a-si depăși condiția, Montand avea să devină un adevărat star internațional. Seducător prin definiție, a avut relații cu mai multe femei celebre, precum Edith Piaf, Simone Signoret, Marylin Monroe etc. Pe 20 februarie 1957, actorul și cântărețul francez (membru al partidului comunist), ajungea la București împreună cu soția sa, faimoasa actriță Simone Signoret. Yves Montand a susținut două recitaluri la Sala Sporturilor Floreasca și, în tradiția vizitelor organizate de autoritățile comuniste, vedeta a făcut și o vizită de lucru la Fabrica de confecții „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, unde s-a întreținut cu angajații și a susținut un mic recital în sala de festivități. Concertul lui Yves Montand a constituit prima transmisie din exteriorul studiourilor Televiziunii Române, care începuse să emită experimental în 1956.
  În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Cu inima plină de soare! Amintiri culese de Jean Denys”, de Yves Montand.

 •  

  Tot astăzi se împlinesc 6 ani de când artistul american 𝐁𝐨𝐛 𝐃𝐲𝐥𝐚𝐧 𝐜𝐚̂𝐬̧𝐭𝐢𝐠𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 𝐍𝐨𝐛𝐞𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆, „pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

 

 

aniversaricomemorariIstorie