Ziua de 14 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • În urmă cu 516 ani, pe 14 ianuarie 1506, ??? ???????????̆ ?̂???-? ???????? ?????????̆ ?? ???????? ????? ????? ???????? ??? ????, ?????? ??????? ???? „??????? ?̦? ???? ??̆?”, cu o înălțime de 2,42 de metri și executat din marmură albă, aparținând perioadei elenistice. Pe terenul unde a fost descoperită sculptura fuseseră clădite Domul de aur al lui Nero și palatul împăratului Titus. Grupul statuar era cunoscut din scrierile antice, dar se credea pierdut. Papa Iulius al II-lea l-a trimis pe arhitectul Giuliano da Sangallo, care, împreună cu Michelangelo, a identificat sculptura ca fiind identică cu cea descrisă de autorul roman Plinius cel Bătrân în lucrarea sa enciclopedică „Naturalis Historia”. Grupul statuar reflectă moartea preotului troian Laocoon, care a fost pedepsit de zei să fie strangulat de șerpii marini împreună cu cei doi fii ai săi. Lucrarea a fost realizată de Hagesandros, Polydoros și Athanadoros, sculptori aparținând școlii de pe insula Rodos. Astăzi, sculptura se găsește la Muzeul Pio Clementin care aparține de Muzeele Vaticane din Roma.
  • Pe 14 ianuarie 1819 se năștea, la Bolintinu din Vale (localitate după care avea să își ia numele), Dimitrie Cosmad, devenit poetul, revoluţionarul şi omul politic ???????? ????????????. A rămas orfan de ambii părinţi în copilărie şi a fost crescut de o mătuşă, la București, unde urmează studiile. La doar 22 de ani, ajunge funcţionar, ocupând funcţia de copist la Secretariatul Statului. Trăieşte o mare dramă în amor la vârsta de 22 de ani, când iubita lui se îmbolnăvește și moare sub ochii lui. A aşternut pe hârtie elegia „O tânără pe patul morţii”, care face o impresie extraordinară lumii literare şi publicului. În 1843, este ales membru al „Asociatiei Literare a României” şi primeşte o bursă cu care pleacă să studieze la Paris. Bolintineanu a revenit în ţară când a izbucnit Revoluţia de la 1848. După înăbuşirea mişcării, este arestat împreună cu alţi confraţi cu care luptaseră pentru patrie. Reuşeşte să evadeze şi ajunge în exil, la Paris. În 1857, după decretarea amnistiei generale, Bolintineanu, revine în ţară şi intră în politică. A fost, pe rând, secretar de stat la Departamentul Trebilor Străine, ministru al Cultelor, membru al Consiliului de Stat. Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei. La câţiva ani după moarte, osemintele i-au fost scoase şi au zăcut în podul unei biserici, până când a fost gata soclul bustului său.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți „Operele complete” ale lui Bolintineanu, volumul „Legende istorice”, alături de mai multe monografii semnate de Ion Roman, D. Păcuraru, D. Popovici.
  • Tot astăzi ?? ?̂???????? 146 ?? ??? ?? ?? ???? ?? 14 ???????? 1876, ??̂?? ??? ???????? ?????????. În acea zi, Alexander Graham Bell și Elisha Gray au depus cereri de brevet la Biroul pentru brevete din New York: primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s-au bazat cei ce i-au adjudecat lui Bell invenția, în procesul ce i-a opus multă vreme pe cei doi inventatori.
    Doi ani mai târziu, ??? ?̂???-? ?? ?? 14 ???????? (1878), ????????? ?????? ???? ??̆??? ? ??????????̦?? ? ??????̦??? ????, ?????????, ???̆???? ?? ?????? ???? ????̂? ??????? ???????? ? ????? ????????.
  • Pe 14 ianuarie 1894 se năştea, la Târgu Jiu, ????????? ????????? supranumită „Eroina de la Jiu”. Deși s-a pregătit să devină învăţătoare, a participat la înfiinţarea primelor organizaţii de cercetaşi din ţară, apoi a devenit asistentă medicală în Primul Război Mondial. După moartea celor patru fraţi ai ei pe câmpul de luptă, se hotărăște să se înroleze ca voluntar-combatant în lupte, pentru a răzbuna moartea rudelor ei de sânge. În 1917, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care-l comanda ca sublocotenent, în luptele de la Mărăşeşti. Este prima femeie care apare pe o bancnotă românească (20 lei).
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu”, de Elsa Grozea.
  • Tot într-o zi de 14 ianuarie, dar în 1898, murea scriitorul englez ????? ????? (n. 1832). A fost profesor de matematică la Christ Church din Oxford şi a scris iniţial povestea „Alice în Ţara Minunilor” ca un cadou pentru Alice Liddell, o fetiţă în vârstă de 12 ani, în 1864. „Alice în Țara Minunilor“ și „Alice în Țara Oglinzilor“ sunt două dintre cărțile care au fascinat, încă de la publicare lor, copiii din întreaga lume, și l-au făcut celebru pe Lewis Carroll; ele pot fi găsite în colecțiile bibliotecii noastre. La vremea respectivă, operele scriitorului deveniseră atât de celebre, încât Regina Victoria i-a scris personal pentru a-i transmite cât de mult i-au plăcut cărţile sale.
  • În urmă cu 122 de ani, pe 14 ianuarie 1900, ???? ???????? ????????̆, ?? ????, ????? „?????” ?? ??????? ???????, ?? ??????? ????̂??̆ ???????? ??????? ?̂? ??? ?????????. ??????? ???? „????? ?’????, ????? ?’?????” ? ???? ???????̆ ??????? ?????? ??.
  • Tot astăzi se împlinesc 65 de ani de la data de 14 ianuarie 1957, când înceta din viață actorul american ???????? ?????? (n. 1899), îndrăgit pentru rolurile din filme precum „Şoimul maltez” sau „Casablanca”. Celebrul actor era cunoscut pentru pasiunea pe care o avea pentru consumul de alcool , dar și pentru franchețea sa. Legenda spune că, pe patul de moarte, Bogart a făcut referire la viciul care i-a marcat viața, nu fără a include o doză de umor: „?? ?? ?? ??????? ?????????̆ ??̆ ???? ?? ?? ?????? ?? ???????”. Institutul American de Film l-a clasat, în 1999, pe Humphrey Bogart ca fiind cel mai mare actor din istoria filmului american.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Humphrey Bogart – biografie şi mărturii”, de Bernard Eisenschitz, și mai multe filme cu faimosul actor: „Casablanca”, „Nu suntem îngeri”, „Sabrina”, „Ora de cumpănă” etc.

 

Știri despre: , ,