Ziua de 14 octombrie în istorie

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐝𝐞…

 • Pe 14 octombrie 1853 se năștea, în Bucovina, 𝐂𝐢𝐩𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐏𝐨𝐫𝐮𝐦𝐛𝐞𝐬𝐜𝐮 (d. 1883), un talent muzical de excepţie, creatorul primei operete româneşti – „Crai nou”. Violonist, compozitor, teolog şi mare patriot, Porumbescu a întruchipat în scurta sa existenţă, autenticul românesc. Familia sa a fost foarte săracă, astfel că Ciprian Porumbescu nu a avut parte de o formare muzicală continuă şi completă. A început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi. Între anii 1879 – 1881, primeşte o bursă de studiu la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde studiază armonia cu Anton Bruckner şi primeşte noţiuni de muzică corală de la Franz Krenn. Muzicianul cu destin romantic, ros de tuberculoză, bântuit de umbra unei iubiri imposibile, a mai compus minunata „Baladă pentru vioară şi pian”, „Rapsodia română” şi „Imnul Unirii” („Pe-al nostru steag”).
  În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe cărți dedicate marelui compozitor: „Ciprian Porumbescu”, de Paul Leu; „Iraclie şi Ciprian Porumbescu”, de Leca Morariu; „Ciprian Porumbescu: portretul unui mare animator”, de Horia Stanca; „Ciprian Porumbescu – album ilustrat comemorativ 1883-1983”, de Nina Cionca; „Viaţa pasionată a lui Ciprian Porumbescu”, de Dragoş Vitencu.
 • Tot într-o zi de 14 octombrie, dar în 1948, se năștea, la Râmnicu Vâlcea, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐡𝐚𝐠𝐢 (d. 1999), critic şi istoric literar, remarcabil italienist, traducător și profesor, fost director la „Accademia di Romania” din Roma. A coordonat, alături de Aurel Sassu şi Mircea Zaciu, „Dicţionarul Scriitorilor Români” şi „Dicţionarul Esenţial al Scriitorilor Români”.
  Dintre volumele scrise de Marian Papahagi, pe care le găsiți în colecțiile bibliotecii noastre, amintim: „Interpretări pe teme date”, „Eros şi utopie”, „Raţiuni de a fi”, „Faţa şi reversul: eseuri, studii şi note” etc.
 • În urmă cu 62 de ani, pe 14 octombrie 1959, înceta din viaţă actorul de origine australiană 𝐄𝐫𝐫𝐨𝐥 𝐅𝐥𝐲𝐧𝐧 (n. 1909), erou al filmelor de capă şi spadă. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai anilor 1940, avea un farmec de neegalat care l-a făcut celebru, dar personalitatea sa deviantă avea să îi provoace căderea. El a fost adesea protagonistul unor scandaluri care i-au distrus imaginea. Errol Flynn a devenit peste noapte o senzație prin primul său rol principal, ,,Captain Blood” (1935), fiind apoi distribuit în alte filme cu succes la public: „The Adventures of Robin Hood”, „The Dawn Patrol” (1938), „Dodge City” (1939), „Adventures of Don Juan” (1948) etc. Considerat un adevărat playboy, Flynn a fost logodit, la 40 de ani, cu prințesa româncă Irene Ghica (17 ani), urmaşa directă lui Ion Ghica, prim-ministru al României în trei rânduri, ministru al Afacerilor Străine şi preşedinte al Academiei Române. Se spune că celebrul actor a fost îngropat în sicriul său cu șase sticle de whiskey, un ultim cadou de la prietenii săi de pahar.
  În colecțiile bibliotecii noastre se află volumul „L’épreuve de vérité”, de Errol Flynn.
 • Tot într-o zi de 14 octombrie, dar în 1964, 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐊𝐢𝐧𝐠 (n. 1929 – m. 1968) 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐞𝐚 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐭𝐚̂𝐧𝐚̆𝐫 𝐥𝐚𝐮𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐚𝐥 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐨𝐛𝐞𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐚𝐜𝐞. A rămas în istorie ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare.
  Mai multe despre celebrul pastor, găsiți în carțile din colecțiile noastre: „Martin Luther King – Omul care a luptat pentru egalitatea drepturilor”, de Pau Clua și Wuji House și „Martin Luther un destin”, de Lucien Febvre.
 • Pe data de 14 octombrie este sărbătorită „𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢”. Obiectivul principal al acestei sărbători este acela de a creşte gradul de conştientizare a importanţei standardizării internaţionale în economia globală şi promovarea rolului standardelor internaţionale în toate sectoarele de activitate.

 

aniversaricomemorariIstorie