Ziua de 14 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 14 octombrie 1853 se năștea, în Bucovina, ??????? ?????????? (d. 1883), un talent muzical de excepţie, creatorul primei operete româneşti – „Crai nou”. Violonist, compozitor, teolog şi mare patriot, Porumbescu a întruchipat în scurta sa existenţă, autenticul românesc. Familia sa a fost foarte săracă, astfel că Ciprian Porumbescu nu a avut parte de o formare muzicală continuă şi completă. A început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi. Între anii 1879 – 1881, primeşte o bursă de studiu la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde studiază armonia cu Anton Bruckner şi primeşte noţiuni de muzică corală de la Franz Krenn. Muzicianul cu destin romantic, ros de tuberculoză, bântuit de umbra unei iubiri imposibile, a mai compus minunata „Baladă pentru vioară şi pian”, „Rapsodia română” şi „Imnul Unirii” („Pe-al nostru steag”).
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe cărți dedicate marelui compozitor: „Ciprian Porumbescu”, de Paul Leu; „Iraclie şi Ciprian Porumbescu”, de Leca Morariu; „Ciprian Porumbescu: portretul unui mare animator”, de Horia Stanca; „Ciprian Porumbescu – album ilustrat comemorativ 1883-1983”, de Nina Cionca; „Viaţa pasionată a lui Ciprian Porumbescu”, de Dragoş Vitencu.
  • Tot într-o zi de 14 octombrie, dar în 1948, se năștea, la Râmnicu Vâlcea, ?????? ???????? (d. 1999), critic şi istoric literar, remarcabil italienist, traducător și profesor, fost director la „Accademia di Romania” din Roma. A coordonat, alături de Aurel Sassu şi Mircea Zaciu, „Dicţionarul Scriitorilor Români” şi „Dicţionarul Esenţial al Scriitorilor Români”.
    Dintre volumele scrise de Marian Papahagi, pe care le găsiți în colecțiile bibliotecii noastre, amintim: „Interpretări pe teme date”, „Eros şi utopie”, „Raţiuni de a fi”, „Faţa şi reversul: eseuri, studii şi note” etc.
  • În urmă cu 62 de ani, pe 14 octombrie 1959, înceta din viaţă actorul de origine australiană ????? ????? (n. 1909), erou al filmelor de capă şi spadă. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai anilor 1940, avea un farmec de neegalat care l-a făcut celebru, dar personalitatea sa deviantă avea să îi provoace căderea. El a fost adesea protagonistul unor scandaluri care i-au distrus imaginea. Errol Flynn a devenit peste noapte o senzație prin primul său rol principal, ,,Captain Blood” (1935), fiind apoi distribuit în alte filme cu succes la public: „The Adventures of Robin Hood”, „The Dawn Patrol” (1938), „Dodge City” (1939), „Adventures of Don Juan” (1948) etc. Considerat un adevărat playboy, Flynn a fost logodit, la 40 de ani, cu prințesa româncă Irene Ghica (17 ani), urmaşa directă lui Ion Ghica, prim-ministru al României în trei rânduri, ministru al Afacerilor Străine şi preşedinte al Academiei Române. Se spune că celebrul actor a fost îngropat în sicriul său cu șase sticle de whiskey, un ultim cadou de la prietenii săi de pahar.
    În colecțiile bibliotecii noastre se află volumul „L’épreuve de vérité”, de Errol Flynn.
  • Tot într-o zi de 14 octombrie, dar în 1964, ?????? ?????? ???? (n. 1929 – m. 1968) ??????? ??? ??? ??̂??̆? ??????? ?? ????????? ????? ?????? ????. A rămas în istorie ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare.
    Mai multe despre celebrul pastor, găsiți în carțile din colecțiile noastre: „Martin Luther King – Omul care a luptat pentru egalitatea drepturilor”, de Pau Clua și Wuji House și „Martin Luther un destin”, de Lucien Febvre.
  • Pe data de 14 octombrie este sărbătorită „???? ????????̧??????̆ ? ???????????̆???”. Obiectivul principal al acestei sărbători este acela de a creşte gradul de conştientizare a importanţei standardizării internaţionale în economia globală şi promovarea rolului standardelor internaţionale în toate sectoarele de activitate.

 

Știri despre: , ,