Ziua de 17 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

Pe 17 septembrie 1823 înceta din viață cărturarul iluminist ???????? ????̆? (n. 1779), propagator al ideilor Şcolii Ardelene în Ţara Românească, unde a fondat învăţământul în limba naţională. Prin manualele pe care le-a întocmit, Lazăr a contribuit la crearea terminologiei ştiinţifice şi tehnice româneşti. Ca recunoștință pentru meritele sale, în România, în ziua de naştere a dascălului Gheorge lazăr (5 iunie), întemeietorul învăţământului modern românesc, este sărbătorită anual, din 2008, „Ziua Învăţătorului”.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți „Scrierile matematice ale lui Gheorghe Lazăr”, alături de mai multe volume cu caracter monografic: „Vieaţa şi opera lui Gheorghe Lazăr”, de G. Bogdan Duică și G. Popa-Lisseanu; „Gheorghe Lazăr – contribuţia sa la dezvoltarea învăţămîntului”, de Gheorghe Pârnuţă, „Gheorghe Lazăr”, de George Macovescu etc.

Tot într-o zi de 17 septembrie, dar în 1881, se năștea la Bacău poetul ?????? ??????? (d. 1957), autor al unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română. Este cunoscut astăzi și drept cel mai mare poet care a reprezentat simbolismul din literatura română.

În colecțiile bibliotecii noastre, pe lângă volumele de poezii ale lui George Bacovia, găsiți mai multe monografii: „George Bacovia”, de Mihail Petroveanu, „George Bacovia – 135”, de Livia Ciupercă și „Bacovia”, de Daniel Dimitriu.

️ Pe 17 septembrie 1939, ?????? ?????????̆ ?????? ??????? dinspre est, la 16 zile după ce Germania nazistă o atacase dinspre vest, guvernul de la Varşovia fiind nevoit să se refugieze în România.

Pe 17 septembrie 1973 ?? ?̂??????̦? ???????? ?????̆?? sub conducerea poetului Adrian Păunescu, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti. Cenaclu, considerat un „Woodstock românesc”, a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti care s-a lăsat cu decesul a șase persoane.

 

 

Știri despre: , ,