Ziua de 20 decembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 20 decembrie 1808 se năștea la Mişkolţ, în Ungaria, în familia unor negustori aromâni, ?????? ?̦????? (d. 1873), mitropolit ortodox al românilor din Ardeal. A fost primul preşedinte al „Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român”, a întemeiat ziarul „Telegraful Român, gazetă politică industrială, comercială şi literară” și a prezentat în mai multe rânduri memorii către împărat, cu doleanţele naţiunii române. După 1860 a fost membru în Senatul imperial din Viena, în perioada 1863-1865 a fost deputat în Dieta Transilvaniei, copreşedinte al Conferinţei naţionale-politice a românilor de la Sibiu (1861) şi al Congresului naţional al românilor de la Alba lulia (1863). După crearea statului dualist austro-ungar (1867), a fost mentorul direcţiei „activismului” în viaţa politică a românilor transilvăneni, îndrumător şi sprijinitor al preoţimii şi al credincioşilor.Andrei Saguna a contribuit decisiv la renaşterea vieţii naţionale, politice, culturale şi spirituale a românilor transilvaneni, iar din 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca mitropolitul să fie canonizat; îl prăznuim la data de 30 noiembrie.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Mitropoliţi ai Ardealului: Andrei Şaguna”, de Voichiţa Bitu și Bog Andriescu; și „Mitropolitul Andrei Şaguna – Un neostoit antemergător întru propăşirea neamului”, de Virgiliu Teodorescu.
  •  

    Cu 209 ani în urmă, pe 20 decembrie 1812, ???̆??? ?????? ????? ??? ??????̧?? ?? ????? ?????? ?? ????̧?? ????? ?̧? ??????? ?????: „?????? ??? ??????̈?????”. De atunci, poveştile fraţilor Grimm au fost traduse în peste 170 de limbi, iar din 2005, prima ediţie, care se află la Kassel, în centrul Germaniei, face parte din patrimoniul cultural al umanităţii.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Basme” de Frații Grimm, „Cele mai frumoase poveşti de Fraţii Grimm”, de Jeanne Moineau și filmul „Frații Grimm”.

  •  

    Pe 20 decembrie 1879 se năștea la București celebrul om politic ?. ?. ????, unul dintre oamenii de stat care au marcat decisiv România în prima parte a perioadei interbelice. Școlit în tainele partidului de Ionel Brătianu, liberalul I. G. Duca avea să îi calce pe urme cu brio, dar într-o notă diferită, influențând nu numai destinul țării, prin deciziile luate ca ministru și, pentru scurt timp, ca șef al Consiliului de Miniștri, ci și pe cel al PNL. A fost unul dintre marii teoreticieni ai doctrinei PNL și al modului în care ar trebui să se facă politică. Totodată, a fost unul dintre marii publiciști ai vremii, mărturie fiind analizele lui din publicații precum „Universul”, „Viața Românească” și „Viitorul”, al cărui director a fost mai târziu. În calitate de ministru al Instrucțiunii și Cultelor va încerca să continue munca lui Spiru Haret, cu care colaborase anterior, pentru consolidarea învățământului românesc: a crescut numărul școlilor primare de la sate și al școlilor normale și seminariilor de la orașe. În cei patru ani de mandat ca ministru de Externe, liberalul s-a concentrat pe întărirea relațiilor internaționale ale țării noastre și a alianțelor cu țările vecine, precum Mica înțelegere, creată de România, Cehoslovacia și Regatul Sârbo-Croato-Sloven (Iugoslavia) între 1920 – 1921 cu scopul de a opri revizionismul Ungariei care voia redobândirea Transilvaniei, teritoriul românesc revenit la patria-mamă prin unirea din 1918. Problema Banatului pe care Ion I. C. Brătianu nu reușise să o rezolve la conferința de Pace de la Paris, unde a obținut recunoașterea Marii Uniri, va fi soluționată de Duca. A fost asasinat în 29 decembrie 1933 pe peronul gării din Sinaia de către un grup ce va fi numit ulterior „Nicadorii”, alcătuit din legionarii Nicolae Constantinescu, Ion Caranica şi Doru Belimace.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Memorii” și „Lumea la început de veac”, de I. G. Duca.

  •  

    Tot într-o zi de 20 decembrie, dar în anul 1968, înceta din viață scriitorul ???? ?????????, considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani. De la culegător de fructe, lucrător de fermă, zugrav, muncitor în construcţii, laborant chimist sau gazetar, corespondent de război în Europa pentru „New York Herald Tribune”, John Steinbeck le-a încercat pe toate. A pribegit din loc în loc, a cunoscut oameni de toate felurile, de unde și-a atras titulatura „un vagabond cu Nobel”. Din toată această experienţă s-au născut romanele şi povestirile sale, care i-au adus un Premiu Pulitzer şi un Nobel pentru Literatură (1962). Opera sa, parte a așa-numitului triptic al prozatoarelor americane din secolul al XX-lea, este pusă la egalitate cu Hemingway și Faulkner.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe romane ale marelui scriitori: „Oameni și șoareci”, „Fructele mâniei”, „Nopţi fără lună”, „La răsărit de Eden”, „Perla”, „Jurnal rusesc” etc.

  •  

    În urmă cu 32 de ani, pe 20 decembrie 1989, la Timişoara ???????̧??????? ???????? ? ?????????̧?? ?̂? ???? ?????? ??????? ???̂???̂??????̆ ? ????̦????????? ??????? ?????̧????, ??????????? ?????????? ??????, ???????? ???????????. În această zi izbucnea greva generală în toate fabricile timișorene, iar Timișoara a fost declarat „primul oraș liber de comunism al Romaniei” de către Frontului Democrat Român. Întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş.

  • Pe 20 decembrie 1997 avea loc ???????? ???????? „?? ???? ?́ ?????”, în regia lui Roberto Benigni, considerat unul dintre cele mai emoționante filme din istoria cinematografiei. Povestea familiei deportate într-un lagăr de concentrare nazist și a sacrificiului făcut de tată pentru protejarea fiului avea să cucerească inimile cinefililor de pretutindeni în lume, câștigând și o serie de distincții importante. În egală măsură, creația lui Benigni avea să atragă reproșuri aspre privind abordarea comică și pe alocuri superficială a dramei istorice a Holocaustului. În scurt timp, „La vita è bella” a devenit cel mai de succes film subtitrat lansat în Statele Unite, a fost nominalizat la Palme d’Or, a câștigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, trei Premii Oscar (pentru cel mai bun actor, cel mai bun film străin și cea mai bună coloană sonoră originală) și alte zeci de distincții în cadrul mai multor festivaluri de film, printre care și cel de la Ierusalim.
  •  

    Tot astăzi este ??̆???̆?????? ????????̆ „???????”. Obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat își află rădăcinile în tradițiile antichității romane, consideră folcloristul Petru Caraman.

 

Știri despre: , ,