Ziua de 4 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Acum 74 de ani, pe 4 ianuarie 1947, apărea la Hamburg primul număr al prestigioasei reviste germane „??? ???????”. De-a lungul anilor publicația şi-a făcut un titlu de glorie din jurnalismul investigativ practicat cu consecvenţă şi din refuzul categoric de „a sta la masă cu mai marii zilei”.
  • Pe 4 ianuarie 1960 înceta din viață dramaturgul francezo–algerian ?????? ?????. Cunoscut, în primul rând, pentru lucrările sale din „ciclul absurdului”, romanele: „Străinul” (1942) și „Ciuma” (1947), Camus este deținător al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1957.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe opere ale marelui scriitor – „Ciuma”, „Primul om”, „Străinul”, „Caiete”, „Faţa şi reverul. Nunta; Mitul lui Sisif; Omul revoltat; Vara” etc.
  • Tot într-o zi de 4 ianuarie, dar în 1965, înceta din viață ?.[?????] ?.[??????] ?????, poet, dramaturg, critic literar şi editor englez de origine americană. Începând cu anii ‘20 ai secolului XX, a exercitat o puternică influenţă în cultura anglo-americană, revitalizând lirica engleză prin noutatea expresiei. Eliot a obținut Premiul Nobel pentru Literatură pe 1948.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți „Seria de autor T.S. Eliot” și „Opere poetice 1909-1962”.
  • Cu 23 de ani în urmă, pe 4 ianuarie 1999, aproximativ 15.000 de mineri de la Compania Naţională a Huilei din Valea Jiului începeau o grevă pentru a obţine mărirea salariilor şi renunţarea la programul de închidere a minelor nerentabile, ameninţând că vin la Bucureşti, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Acesta era ?̂???????? ????? ?? ? ?-? ?????????.
  • Pe 4 ianuarie 2010 avea loc, la Dubai, ??????????? ????????̆ ? ????? ??? ?̂????? ???̆???? ??? ???? (?? ???? ????̆) – ???? ??????? (??? ?). Construcţia a început la 21 septembrie 2004, costurile totale ale proiectului au fost de aprox. 1,5 miliarde de dolari, ansamblul dispunând de 30.000 de locuinţe şi 9 hoteluri.

 

Știri despre: , ,