Ziua de 7 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 7 ianuarie 1926 se năştea la Băița, județul Hunedoara, scriitorul ?????? ??̂?????????? (d. 1999). Director al editurii Albatros, publicist, scenarist și producător de film, Sîntimbreanu este cunoscut mai ales ca scriitor de literatură pentru copii. Atras de lumea copilariei și a școlii, Sântimbreanu a lasat moștenire o operă vastă destinată celor mici. Pentru „Recreația mare”, opera sa cea mai cunoscută, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București, iar pentru „Mama mamuților mahmuri”, Premiul Uniunii Scriitorilor.
    Ambele volume pot fi găsite și în colecția bibliotecii noastre, alături de fotografii și scrisori ale autorului, împreună cu cărție: „Cu și fără ghiozdan”, „Să stăm de vorbă fără catalog”, „Caramele cu piper” etc.
  • Tot într-o zi de 7 ianuarie, dar în anul 1943, înceta din viaţă fizicianul sârb ?????? ????? (n. 1856), inventatorul motorului electric asincron care îi poartă numele. Mare inventator şi vizionar, Tesla a fost deschizător de drumuri în domenii tehnice vaste, precum cel al electricităţii, radioului, curenţilor de înaltă frecvenţă, sistemului de curent alternativ, câmpului magnetic rotativ, structurii atomului şi nucleului acestuia, motoarelor şi diferitelor tehnologii fără de care lumea modernă ar fi de neînchipuit. A proiectat prima hidrocentrală de curent electric alternativ din lume, de pe Cascada Niagara, devenită operaţională în 1895. Tot lui îi datorăm şi primul sistem de comunicaţie wireless, primii roboţi, prima telecomandă, lampa fluorescentă, primul generator de ozon medical, ideea de vehicul cu decolare verticală ş.a.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile „Invenţiile mele – autobiografia lui Nikola Tesla”; „Tesla, portret între măşti”, de Vladimir Pistalo; „Nikola Tesla”, de B. Rjonsniţki.
  • Pe 7 ianuarie 1958 înceta din viaţă liderul comunist ????? ????? (n. 1884). A fost moşier, fin intelectual şi apropiat al ţăranilor. Fondator şi preşedinte al Frontului Plugarilor, Groza a fost „tovarăşul de drum“ preferat al comuniştilor români şi al lui Stalin. A girat din postul de prim-ministru al României instaurarea regimului comunist şi politicile represive. Regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui ca prim-ministru. Groza a format la 6 martie 1945 un nou guvern, ministerele-cheie fiind deţinute de comunişti. La Deva se află Casa memorială „Petru Groza”.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul de memorii ale lui Petru Groza, „Adio lumii vechi!”.
  • În urmă cu 9 ani, pe 7 ianuarie 2013, fotbalistul argentinian ?????? ????? ??̂?̧???? ?????? ? ????? ????̆ ?????????? ??????? ?? ???, fiind primul fotbalist din lume care reuşea această performanţă.
  • Se împlinesc 7 ani de la 7 ianuarie 2015, dată la care ??? ???????̧?? ?????????? ????? ?̂? ??????̧?? ????????̧??? ???????? ?? ??????̆ „??????? ?????”, ucidând 12 persoane, alte 5 fiind omorâte separat. Gestul atentatorilor (împușcați de autorități) a fost motivat de jignirile aduse profetului Mahomed, care a fusese caricaturizat în paginile revistei.

 

Știri despre: , ,