Ziua de 9 decembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Astăzi se împlinesc 127 de ani de la data de 9 decembrie 1894, ziua în care ?????? ??????? ???????? ? ?̂?????? ??̆ ??????? ?̂? ???????̦??. Colorat în verde și inscripționat cu numărul 14, tramvaiul circula de la Cotroceni la Obor și avea 8 vagoane cu motor şi opt remorci. La momentul introducerii în circulație, consilierii primăriei s-au opus înfiinţării tramvaiului electric, „considerându-l o calamitate pentru public, pentru că firele electrice pot trăsni oameni şi animale şi vedem cu toţii ce aspect hidos prezintă sârmele acestea spânzurate în aer pe nişte stâlpi imposibil de privit“.
  • Tot într-o zi de 9 decembrie, dar în anul 1966, ?? ????? ?̂? ?????̧???? ????????????? „???????” ?? ?? ?????̧. La momentul inaugurării, barajul Vidraru, fabricat din beton în dublu arc, era al 5-lea în Europa şi al 9-lea în lume, cu cei peste 166 metri înălţime, 25 metri grosime la bază şi 6 metri grosime la coronament.
  • Pe 9 decembrie 1967 ????? ??????? ???̧??????̆ ?̂? ?????? ?̂? ?????̧?? ?? ????̧?????? ?? ??????????? ?? ???? ?? ??????? ?????̧???? (în locul lui Chivu Stoica). Ceauşescu deţinea şi funcţia de secretar general al partidului, încălcând, astfel, articolul 13 din Statutul PCR, care interzicea cumulul de funcţii. Mișcarea a fost posibilă cu ajutorul lui Maurer şi Bodnăraş. Astfel, Ceaușescu devin lider al partidului comunist şi şef al statului român, iar data de 9 decembrie 1967 este considerată cea la care începe dictatura lui Ceaușescu.
  • Pe 9 decembrie 2017 înceta din viață poetul, jurnalistul şi editorul ???? ??̂?????. Născut în 1928 în satul Valea lui Lal, comuna Pardoşi, județul Buzău, Cârneci era considerat unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, fiind numit „poetul iubirii”. De asemenea, este şi autorul unor importante antologii literare, cu teme abordate pentru întâia dată în cultura naţională, cum ar fi „Sonete – Shakespeare – Voiculescu”, „Arborele neuitării” (cuprinzând poeţi de limbă rămână din Israel), „Mioriţa” – în şapte limbi: română, franceză, spaniolă, italiană, engleză, germană, rusă.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” se găsesc mai multe volume semnate Radu Cârneci: „Heraldica iubirii”, „Hora anotimpurilor”, „Scrieri”, „Poema sonetelor”, „Clipa eternă”, „Biblioteca de sentimente: documentar bio-bibliografic ilustrat”, „Crăciunul în pădurea fermecată”, „Iarba verde, acasă” etc.
  • Pe 9 decembrie 1916 se năștea, la New York, actorul ???? ???????. Legendarul interpret al lui Spartacus a fost unul dintre ultimii supraviețuitori ai epocii de aur de la Hollywood, încetând din viață anul trecut, la vârsta de 103 ani. A avut o carieră de mai bine de șase decenii, fiind distribuit în peste 90 de filme. Douglas a fost o mare stea la box-office, el a jucat alături de unele dintre cele mai importante actrițe din acea epocă: Lauren Bacall, Gena Rowlands, Jan Sterling, Eve Miller, Lana Turner, Eleanor Parker și altele.
    La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți filmul „Spartacus” (1960).

 

Știri despre: , ,