Ziua Satului Românesc – ediția I

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, anunță organizarea Zilei Satului Românesc – ediția I, eveniment realizat alături de Colegiul Național de Artă George Apostu Bacău și Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău. De asemenea, ne sunt parteneri în acest demers: Asociația #better, Grupul Rural al Ordinului Arhitecților din România și Casa cu Blazoane Chiojdu a Uniunii Arhitecților din România.

Evenimentul, prilejuit de Zilele Patrimoniului European, propune publicului buzoian o analiză a satului tradițional românesc, leagăn al valorilor și credințelor strămoșești și factor determinant în procesul de formare a identității naționale; totodată, se dorește a fi un semnal de alarmă asupra necesității conservării și valorificării patrimoniului cultural material și imaterial.

Mai mulți specialiști, etnografi, muzeografi și arhitecți, vor susține prezentări despre arhitectura și universul satului tradițional românesc. De asemenea, va avea loc vernisajul unei expoziții, cu machete de case tradiționale românești, aflată în premieră la Muzeul Județean Buzău.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

  • arhitectul Florin Enache, reprezentant al Asociației #better, va prezenta Proiectul Școala de var;
  • Doina Ciobanu și Florin Drăgulin, Casa cu Blazoane – Uniunea Arhitecților din Romania: Model de bună practică în Buzău – Casa cu Blazoane, Chiojdu;
  • Raluca Brașoveanu, muzeograf etnografie – Muzeul Județean Buzău: Universul satului tradițional buzoian reflectat în expoziția de etnografie a Casei Vergu Mănăilă;
  • arhitectul Cornelia Zaharia, reprezentant al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România: Ghidul de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural Zona subcarpatică Buzău;
  • vernisarea expoziției Măiestrie și ingeniozitate în arhitectura satului tradițional românesc;
  • deschidere Museum Shop, magazin de suveniruri.

Activitățile se vor desfășura duminică, 11 octombrie, începând cu ora 11:00, la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu-Mănăilă” din str. Războieni nr. 8, mun. Buzău și vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Colecției (https://www.facebook.com/Colec%C8%9Bia-de-Etnografie-Vergu-M%C4%83n%C4%83il%C4%83-105007431356037).

Expoziția Măiestrie și ingeniozitate în arhitectura satului tradițional românesc va putea fi vizitată începând cu ora 13:30.

Accesul este gratuit în ziua evenimentului și este permis cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Vă așteptăm!

Manager,

Dr. Daniel Costache