Actorul de comedie Volodimir Zelensky este noul președinte ales al Ucrainei

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: nypost.com
Sursa foto: nypost.com

Volodimir Zelensky a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-pollului, relatează AFP, câștigând astfel alegerile în fața lui Petro Porshenko. Și BBC anunță victoria lui Zelensky cu peste 70 la sută, care notează că președintele Ucrainei are puteri însemnate în ce privește securitatea, apărarea și politica externă a țării, scrie g4media.ro. În primul tur al al alegerilor din Ucraina desfășurat pe 31 martie, Zelensky, care a interpretat un rol de președinte ca actor, a obținut 30%, urmat de actualul președinte, Petro Poroshenko, cu 16,6%.

BBC a realizat după primul tur un scurt portret al lui Zelenski: a sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri, și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit. Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri. Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă, mai relatează g4media.ro.

Postul de radio Deutsche Welle i-a realizat un portret lui Zelensky. ”La vârsta de 41 de ani, Zelenski ar fi cel mai tânăr președinte al Ucrainei. El este un om plin de viață, cu o voce deosebită și plăcută. Fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, este cel mai celebru și de succes showman al țării. Disciplina supremă este satira politică. Timp de aproape 20 de ani, Zelenski și o echipă de artiști de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai țării la rotisorul ironiilor”, scrie DW.