Guvernul francez a anunțat că va renunța la majorarea taxei pentru carburanți! Un nou protest este anunțat și în acest weekend

Sursa foto: abc.net.au

După ce aproximativ 136.000 de persoane au participat sâmbătă la protestele organizate în Franţa de Mişcarea „Vestelor galbene”, Guvernul francez a anunțat luni că va suspenda creșterea taxei la carburanți, relatează site-ul postului BBC. Proteste majore au fost înregistrate în Franța, în utlimele trei weekenduri, după ce Guvernul anunțase că va scumpii carburanții. Premierul Edouard Philippe a încercat să ajungă la un compromis cu protestatarii, însă reprezentanții Mișcarii „Vestelor Galbene” au anulat întâlnirea pe care ar fi trebui să o aibă marți cu oficialul francez.

Mai mulți membri ai mișcării au anunțat că au primit amenințări cu moartea, pentru a nu intra în negocieri cu Guvernul francez. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul de Interne.

Pagubele înregistrate după protestul violent de sâmbătă din capitala Franțeise ridică la circa 4 milioane de euro. Însă acesta este doar un calcul parțial, care nu acoperă și vandalizarea centrelor comerciale de pe Champs-Elysée și a Arcului de Triumf.  Bilanțul haosului de pe arterele Parisului: 249 de incendii și peste 200 de mașini arse. Totul doar într-o zi, sâmbătă, 1 decembrie.

Un protest amplu este anunțat și în acest weekend, pe 8 decembrie. „Actul 4, rămânem pe baricade”, se arată într-un mesaj postat în grupul de mobilizare de pe Facebook al mișcării Vestele Galbene. Un protestatar ar fi transmis un mesaj unei secții de poliție, în care scria că „vom ridica miza” la protestele de pe 8 decembrie: „Sâmbătă vom veni cu arme”, mai relatează cotidianul francez.

Ciocnirile de gherilă urbană dintre manifestanți și forțele de ordine au implicat resurse semnificative ale instituțiilor de forță. Nu mai puțin de 23 de firme de securitate, peste 20 de echipe ale poliției mobile, 7.000 de polițiști și peste 5.000 de jandarmi au fost trimiși pe străzile Capitalei, relatează cotidianul L’Express.

carburanticiognirifrantaproteste