Alegătorii vor putea susţine mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale

de Stiri Buzau Media

În şedinţa de marți, senatorii au adoptat un proiect de lege care modifică o serie de acte normative în materie electorală, una dintre acestea reglementând posibilitatea de a susţine înscrierea mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Mai exact, în forma sa actuală, Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României prevede că depunerea candidaturilor propuse de partidele și de alianțele politice, precum și a celor independente se poate face doar dacă există susţinerea a cel puțin 200.000 de alegători (semnături), un alegător putând susține un singur candidat. Proiectul legislativ modifică această reglementare după cum urmează:

“Art. 4 (2) Candidaturile propuse de formațiunile politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susținute și de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susține mai mulţi candidaţi.”

Iniţiativa legislativă, adoptată de Senat cu 70 de voturi “pentru”, 15 “împotrivă” şi 12 abţineri, va merge acum la Camera Deputaţilor, unde se va da votul final. Următoarele alegeri prezidențiale în România vor avea loc la sfârşitul anului viitor, în noiembrie sau decembrie 2019. Ziua alegerilor este duminica, în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 60 de zile înaintea zilei votării, Guvernul va stabili data alegerilor prin hotărâre.