Ștampila dispare în relația cu casele de sănătate

de Stiri Buzau Media

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit să elimine ștampila în relația cu casele teritoriale de sănătate, după ce parlamentarii au stabilit de curând că ștampila trebuie eliminată din activitatea instituțiilor și autorităților publice.

 

Măsura este inclusă în Ordinul comun nr. 1.567/915/2019 al celor două entități, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care deja se aplică. Asta înseamnă că ștampila nu mai trebuie folosită de-acum în sistemul de asigurări de sănătate.

Vizate sunt toate persoanele fizice, firmele private, firmele de stat, entitățile fără personalitate juridică și instituțiile și autoritățile publice care interacționează cu casele teritoriale de sănătate.

Ștampila nu mai trebuie aplicată, astfel, pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la casele de sănătate sau emise ori încheiate în relația cu casele de sănătate.

Concret, vorbim, în esență, de furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale. Dar și de furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea, ce sunt acordate în cadrul programelor naționale curative de sănătate.

Din această lună, entitățile de stat nu mai sunt obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relațiile dintre ele. De asemenea, entitățile de stat scapă de ștampilă și în relația lor cu persoanele fizice, firmele private și persoanele fizice autorizate.

Totuși, autoritățile vor folosi ștampila acolo unde există legi sau ordonanțe care prevăd că aceasta este obligatorie.