G4Media: A început procesul intern pentru fuziunea USR și PLUS. Noul partid se va numi USRPLUS după o fuziune prin absorbție și va participa la alegeri cu candidați unici

de Stiri Buzau Media

Fuziunea dintre USR și PLUS trebuie să aibă loc până la alegerile locale și parlamentare din acest an, numele noului partid va fi USRPLUS, iar conducerea unică a partidului va fi aleasă după alegerile generale, potrivit unui document intern trimis membrilor PLUS de Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache și consultat de G4Media.ro.

Propunerea conducerii PLUS, însoțită de una similară transmisă de conducerea USR membrilor săi, urmează să fie discutată intern și aprobată printr-un Protocol al fuziunii. Acest protocol va fi votat apoi de Congresul USR și Convenția Națională PLUS.

”USR și PLUS nu mai pot si nu mai trebuie să funcționeze ca două structuri distincte. Din această separare nu trag foloase decât vechile partide, cu vechile lor metehne. Ei își doresc ca noi să ratăm acest proiect și să rămânem cât mai divizați cu putință”, arată Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache în documentul consultat de G4Media.ro.

Forma fuziunii. Pentru un proces rapid și minimizarea riscurilor de blocare în justiției a procesului unirii celor două partide, forma propusă este fuziunea prin absorbție. Ca urmare a unirii celor două organizații deja existente, membrii celor două partide vor deveni membri USRPLUS.

Cum va participa noul partid în alegeri. Odată fuziunea realizată, partidul va avea candidați comuni în toate consiliile județene și locale, la fel și pentru pozițiile de primari și președinți de Consilii Județene.

În cazul alegerilor parlamentare, documentul propus de Dacian Cioloș prevede eliminarea negocierilor între partide, despre care arată că ”a indus o logică adversarială”. În schimb, candidații pentru listele la parlamentare ar urma să fie desemnați prin alegeri interne desfășurate în interiorul nouului partid. Propunerile de candidaturi vor fi făcute de filiale.

Cum va funcționa USRPLUS în perioada de tranziție. Dacă protocolul de fuziune va fi adoptat de Congresul USR și Convenția Națională a PLUS, va exista o perioadă de tranziție până la validarea fuziunii de către Tribunal. În această perioadă, conducerea națională a noului partid va fi asigurată de doi copreședinți și de actualele Birouri Naționale, reunite într-un Biroul Național comun USR-PLUS. Ședințele vor fi conduse cu rândul de cei doi președinți. La nivel local, birourile județene și locale se vor reuni și vor avea copreședinți până la organizarea primelor alegeri. Perioada de tranziție va dura la nivel local până la primele alegeri din filiale, care vor consfinți o conducere unică

La nivel central, congresul pentru alegerea structurilor unice de conducere va fi organizat după alegerile parlamentare.

Ce program de guvernare va avea USRPLUS. Documentul intern consultat de G4Media.ro arată că programul de guvernare al noului partid USRPLUS va fi realizat în maximum două luni de la adoptarea Protocolului de fuziune. O echipă comună stabilită de Biroul Național va realiza un program care se va baza din punct de vedere doctrinar pe pe orientarea de centru dreapta modern votată deja de membrii USR și pe ”doctrina liberalismului etic” adoptată de PLUS.

Foto: Dan Barna și Dacian Cioloș în 2019, când au depus la BEC semnăturile de susținere pentru alegerile prezidențiale. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea