,,Ministerul Educației Naționale concediază peste 4.000 de angajați din învățământ, pentru că nu are bani să plătească salariile”

de Stiri Buzau Media

Deputatul liberal Cristi Romanescu critică vehement soluția găsită de Ministerul Educației de a face față situației în care a ajuns ca urmare a măririi salariilor angajaților din învățământ. Mai exact, aflându-se în imposibilitatea de a-i plăti, Ministerul Educației a ales să concedieze peste 4000 de angajați. ,,Ministerul Educației va concedia peste 4.300 de angajați din învățământ, pentru că nu are suficienți bani ca să plătească salariile pe care Guvernul le-a mărit, la începutul anului acesta. Ministerul Educației a găsit soluția greșită pentru salariile mărite ale angajaților din învățământ după ce, în ianuarie și martie, Guvernul le-a majorat cu circa 25%, acum trebuie să dea afară oameni”, menționează Cristi Romanescu.

Astfel, după cum spune parlamentarul buzoian, angajați ai școlilor din toate județele și din București vor rămâne pe drumuri, iar elevii vor rămâne fără profesori, paznici sau femei de serviciu.,,S-a solicitat primului ministru Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea Ordinului ministrului Educației Naționale nr. 4884/2018, care ar conduce la concedierea a peste 4.300 de angajați din învățământ.   Dar de luni, 1 octombrie, inspectoratele școlare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi. Este vorba atât personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federațiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condițiile în care legislația în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuția partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ.

În august, Ministerul Educației a spus că nu taie posturi. Dar se pare că a fost  doar o minciună pentru a aplana scandalul  manualelor greșite? Ordinul prin care sunt concediați peste 4.000 de profesori a fost semnat de fostul ministru Valentin Popa. Cert este că, în acest moment, tot mai multe școli au primit somații de la Inspectoratele Școlare, să reducă imediat numărul de posturi de profesori și personal auxiliar din școli. Câte astfel lovituri trebuie să mai primească școala românească din partea acestui guvern incompetent? Politicile imprevizibile ale actualilor guvernanți, total decuplați de la orice fel de reguli, împing țara pe marginea prăpastiei”, spune deputatul liberal.