O gură de oxigen pentru dezvoltarea zonelor montane din țara noastră

de Stiri Buzau Media

Camera Deputaților a votat miercuri, 5 proiecte de Lege foarte importante pentru dezvoltarea zonelor montane din țara noastră: Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană și Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană.

La toate aceste proiecte inițiator a fost și deputatul buzoian social democrat Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, comisie care a propus plenului adoptarea acestora. „Zona montană a fost mult timp trecută cu vederea. Era necesară o revitalizare a sa cu ajutorul acestor proiecte care vor facilita accesul la finanțare pentru crescătorii și producătorii de la munte în domeniile lor de activitate. Vom vedea astfel investiții și dezvoltare în zonele dezavantajate în mod natural din cauza altitudinii sau climei și o îmbunătățire a calității vieții pentru locuitorii munteni”,a declarat deputatul Dănuț Păle.

Inițiatorii proiectelor consideră că încurajarea acestor investiții va avea ca efect valorificarea superioară a produselor montane, va determina creșterea numărului locurilor de muncă din zonele de munte prevenind astfel depopularea și va oferi produse autohtone de calitate. „Nu cred că pot repeta de suficient de multe ori cât de importantă este susținerea agriculturii sub toate aspectele acesteia. Este, și va fi mult timp de acum încolo, baza economiei românești, iar dezvoltarea pe toate planurile constituie premisele creșterii economice constante și sustenabile, chiar dacă doar o parte dintre colegii mei deputați au reușit să înțeleagă acest lucru”, a mai adăugat Dănuț Păle.