Raluca Turcan: Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. E nevoie de un pic de curățenie

de Stiri Buzau Media

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că pensionarea anticipată nu poate fi eliminată, însă că este nevoie de “un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”. Oficialul din Guvern a spus că inspectoratele teritoriale de muncă vor face o verificare temeinică în rândul angajatorilor care fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite.

“Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranța de viață la naștere, calitatea vieții active și speranța de viață la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toți acești trei indicatori.

În UE se vorbește despre creștere vârstei de pensionare, dar uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 țări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei dar și mijloace stimulative de menținere în viața activă.

Avem vreo două sau trei țări care au doar mijloace stimulative și două țări, România și Grecia, care au doar sancționări în privința pensionării anticipate.

Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea, în viața activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislația în vigoare și în același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”, a afirmat ministrul Muncii la Antena3.

Totodată, Raluca Turcan a explicat că cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului sunt pe grupele de muncă, “uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante”.

„Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanță, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și a câștigat. Asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări.

Pe partea aceasta intrăm cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă. Este o obligație și în paralel să stimulăm menținerea în activitatea profesională”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.