De astăzi începe Postul Paștelui

de Stiri Buzau Media

În acest an, Postul Paștelui începe astăzi, 11 martie si se termină pe 27 aprilie. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare care durează patruzeci de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Tradiția creştină spune că prin post ne purificăm trupeşte, dar mai ales sufleteşte pregătindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos.

Prima săptamână din Postul Mare se numeşte Săptamâna Curată. Oamenii de la ţară ţin cu sfintenie câteva reguli, astfel încât, gospodariile şi animalele lor sa fie ferite de rele. După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se ţese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizita inopinată a lui Toader, „care vine peste noapte și incurcă iţele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de San Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare.

Regulile bisericeşti au stabilit că zilele rânduite pentru ajunare, adică abtinerea totala de la mâncare şi bautură, sunt lunea și martea din prima săptămâna a postului, iar in ultima săptămana a postului, numită Săptămâna Patimilor, se ajunează luni, marți, miercuri, vineri şi sâmbătă. În aceste zile se pot consumă, seara, doar pâine şi apă. În Postul Paștelui sunt interzise cununiile religioase.