10 lucruri pe care orice diabetic trebuie să le știe

Sursa foto:everydayhealth.com

Impactul diabetului zaharat asupra populației este din ce în ce mai mare, în fiecare an medicii înregistrând tot mai multe cazuri de diabet. Diabetul este o boală care poate fi prevenită și ținută sub control prin dietă și exerciții fizice, zilnic. Mai jos găsiți câteva sfaturi legate de stilul de viață de care este indicat să țineți cont.

  1. Monitorizarea nivelului de glucoză din sânge

Glicemia din sânge este cel mai important indicator de care trebuie să țineți cont pentru a vă putea ține diabetul în limitele normale. Astfel, este foarte important ca un pacient cu diabet să își măsoare în mod regulat nivelurile glicemiei.

  1. Exercițiile fizice

Exercițiile fizice sunt cel mai natural și recomandat mod pentru a vă ajuta să mențineți nivelul de zahăr din sânge la o valoare optimă. Glucoza este metabolizată mai bine de organism atunci când faceți exerciții fizice. Mișcările musculare conduc la o absorbție mai mare a zahărului de către celulele musculare și ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge.

  1. Atenție la carbohidrați!

Este important să aveți un program regulat de mese, să nu săriți peste mese, iar de fiecare dată când consumați carbohidrati să îi asociați cu proteine.

  1. Spuneți “NU” îndulcitorilor artificiali

Îndulcitorii artificiali pot perturba capacitatea organismului de a regla nivelul de zahăr din sange, provocând modificări metabolice care pot fi un precursor al diabetului zaharat. Recomandarea este să nu mai înlocuiți zahărul cu îndulcitorii artificiali.

  1. Mențineți o greutate corporală constantă

Obezitatea este cauza principală a multor boli, inclusiv a diabetului. Dacă sunteți supraponderali și diabetici, ar trebui să va aduceți greutatea corporală la un nivel recomandat pentru vârsta, activitatea desfășurată și înălțimea dumneavoastră  și să o mențineți printr-un meniu echilibrat și exerciții fizice zilnice.

  1. Aveți grijă la nivelul colesterolului!

Diabetul, dacă nu este tratat corect, poate influența nivelul colesterolului din sânge. Pentru siguranța sănătății dumneavoastră  este recomandat ca cel puțin o dată pe an să se verifice, prin analizele recomandate de medic, valorile colesterolului.

  1. Adăugați fibre în dieta dumneavoastră

Alimentele bogate în fibre sunt recomandate pentru a fi incluse zilnic în meniul bolnavilor de diabet. De asemenea, o dietă bogată în fibre vă ajuta la scăderea posibilității apariției diabetului zaharat tip 2.

  1. Control oftalmologic periodic

Nivelul ridicat de zahăr din sange poate avea impact și asupra vederii dumneavoastră. Astfel, cu trecerea timpului, poate fi afectată vederea, iar controlul de rutină la oftalmolog este obligatoriu.

  1. Verificați-vă picioarele

La fel ca și în cazul controlului oftalmologic, anual trebuie efectuată o verificare a picioarelor, pentru a vă asigura că acestea nu au fost afectate de către diabet.

  1. Aveți grijă de rinichi

Dacă aveți diabet zaharat, cu trecerea timpului acesta vă va afecta și rinichii. Un control de specialitate, de 2 ori pe an, ar trebui efectuat de fiecare diabetic. Sfaturile de mai sus sunt recomandate bolnavilor de diabet, cu mențiunea că acestea trebuie să întregească tratamentul recomandat de către medicul curant.

diabet zaharatsfaturi