Buzăul, lovit de gripă! Au fost confirmate primele două cazuri: la o minoră însărcinată și la un copil de 2 ani

de Stiri Buzau Media

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat recent că de la începutul sezonului au fost confirmate 105 cazuri de gripă, dintre care: 34 gripă cu virus AH1, 25 de cazuri de gripă cu virus AH3, 45 de cazuri de gripă cu virus A nesubtipat şi un caz de gripă cu virus B. Nici Buzăul nu a scăpat de această afecțiune. Astăzi, Direcția de Sănătate Publică a primit confirmarea de la București în cazul a doi pacienți care erau suspectați de gripă. Este vorba despre o minoră de 15 ani, însărcinată, din Râmnicu Sărat și un copil de 2 ani din Buzău. Tânăra a născut la Maternitatea Buzău, iar din cauză că starea sa de sănătate s-a agravat a fost transferată la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Curie” din București. Între timp, starea acesteia de sănătate s-a ameliorat. Nu același lucru se poate spune despre bebelușul fetei care a decedat în cursul acestei dimineți. În cazul copilului din municipiul Buzău, starea acestuia este bună. Important de reținut este că atât minora de 15 ani din Râmnicu Sărat, cât și copilul de 2 ani nu erau vaccinați împotriva virusului gripal.

,,La Buzău au fost confirmate două cazuri de gripă, cu tipare AH1, la o gravidă care a și născut și a cărei stare de sănătate nu a fost foarte bună și a impus transfer la București. Nou născutul a decedat în această dimineață. A mai fost confirmată gripa și la un copil de 2 ani, la care evoluția a fost foarte bună. Fac specificația că gravida avea 15 ani, sarcina a fost nesupravegheată. În ultima perioadă de timp a fost internată la Râmnicu Sărat, a fugit din spital, a refuzat în cele mai multe situații tratamentul și internarea prelungită. A fost externată la cererea familiei. În final ea a ajuns la Buzău, în data de 10, a fost consultată, oprită la Maternitatea Județeană după care a fost trimisă la Contagioase unde i s-a și recoltat examen de laborator pentru studierea virusurilor gripale, după care a fost retransferată în Maternitate unde a născut, copilul cu Apgar 2 de la naștere (n.red. nota bebelușului la naștere), a declarat medicul epidemiolog, Carmen Scântei.

Probe vor fi prelevate și de la copilul decedat, care urmează a fi supus autopsiei pentru a se stabili cauza morții. Mai exact se va afla dacă moartea acestuia a fost cauzată sau nu de virusul gripal. În cazul copilului de 2 ani din Buzău, deoarece starea sa de sănătate a evoluat în sens pozitiv, acesta a fost externat și se află la domiciliu. Doctorul Carmen Scântei a mai anunțat că în Buzău mai există 4 suspiciuni de gripă, care au fost semnalate la adulți. Specialiștii cred însă că numărul cazurilor de gripă va mai crește în perioada următoare.   ,,Dimineață, când eu am discutat cu șefa secției de Boli Infecțioase erau 4 suspiciuni de gripă internate, la persoane adulte. Probabil că numărul de cazuri de gripă va crește. Eu mă aștept ca acum, aceste colectivități de tip preșcolar și școlar să aibă destul de multe probleme în ceea ce privește îmbolnăvirile, pentru că nu toți părinții acționează corect, nu-i rețin, poate unii n-au cum să-i lase în domiciliu pe copii și atunci consideră că dacă ei primesc un tratament simptomatic lucrurile pot să capete alt aspect. Nu va fi așa și aici rămâne și participarea personalului didactic la această supraveghere care nu trebuie să primească la ore copilul bolnav și să se respecte pauzele și aerisirea tuturor încăperilor în care se desfășoară cursuri, pentru că asta este prima și cea mai simplă și ieftină metodă de întrerupere a căii de transmitere”, a adăugat Carmen Scântei.

Știri despre: , , , , ,